ACTUALITATE 8 noiembrie 2020

Măsuri suplimentare pentru județul Covasna în context COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 1626 vizualizări

În Monitorul Oficial al României nr.1042/2020 s-a publicat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020, Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, dar și Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexelor 2 și 3 la Hotărârea Guvernului 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul țării noastre.

Măsurile care intră în vigoare din data de 9 noiembrie a.c., interzic desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private. În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-5:00, cu următoarele excepții motivate de:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

– deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea / însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. De asemenea, s-a instituit obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să desfășoare activitatea  în intervalul orar 5.00-21.00.

Unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

O altă măsură prevede obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

În acest sens, la data de 7 noiembrie 2020, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, a avut loc o întâlnire, în context COVID-19, cu primarii municipiilor și orașelor din județ, ocazie cu care au fost analizate și stabilite măsuri necesar a fi aplicate pentru funcționarea piețelor agroalimentare. Măsurile ce vor fi dispuse în acest sens de către membrii CJSU Covasna vor fi stipulate în HCJSU cu nr. 66/09.11.2020. De asemenea, vor fi menționate și unele clarificări din domeniul vieții religioase pe durata instituirii unor carantine zonale.

Hotărârea poate fi consultată aici: https://cv.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/41/2020/11/Hot.66-CJSU-.pdf. 

Sursa: Cancelaria Prefectului. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.