ACTUALITATE 1 aprilie 2010

Măsuri de criză pentru Olimpiada naţională de Limba şi literatura maghiară

de Covasna Media | 558 vizualizări
IŞJ Covasna cere sprijinul şcolilor pentru cărţile şi masa oaspeţilor Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna le-a cerut directorilor de şcoli din judeţ sprijinul în organizarea Olimpiadei Naţionale de Limba şi literatura maghiară „Mikes Kelemen”, ce se va desfăşura la Sfântu Gheorghe între 6 şi 10 aprilie. În cadrul unei întâlniri avute cu directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţ, inspectorul şcolar general, Keresztely Irma, a făcut apel la sprijinul pe care unităţile de învăţământ îl pot acorda în desfăşurarea unei Olimpiade cât mai corespunzătoare.

IŞJ Covasna cere sprijinul şcolilor pentru cărţile şi masa oaspeţilor

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna le-a cerut directorilor de şcoli din judeţ sprijinul în organizarea Olimpiadei Naţionale de Limba şi literatura maghiară „Mikes Kelemen”, ce se va desfăşura la Sfântu Gheorghe între 6 şi 10 aprilie.

În cadrul unei întâlniri avute cu directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţ, inspectorul şcolar general, Keresztely Irma, a făcut apel la sprijinul pe care unităţile de învăţământ îl pot acorda în desfăşurarea unei Olimpiade cât mai corespunzătoare.

Keresztely Irma le-a arătat directorilor că Ministerul Educaţiei alocă, în această perioadă, aceleaşi sume pentru fiecare olimpiadă, însă situaţia de criză economică şi financiară nu permite o susţinere foarte puternică. În acest sens, Keresztely a subliniat că, în vreme ce Ministerul va asigura diverse sume de bani câştigătorilor Olimpiadei de la Sfântu Gheorghe, IŞJ Covasna ar dori să-i răsplătească pe aceştia şi cu câte o carte, astfel încât elevii să rămână cu o amintire fizică a competiţiei din acest an. În plus, inspectorul şcolar general a socilicitat şi sprijin organizatoric din partea directorilor, fiecare în felul în care va reuşi.

Buget de criză de la Minister

„Sumele asigurate de Minister sunt prea mici pentru ca noi să putem ieşi cu faţa curată la finalul acestui eveniment. Prin urmare, cerem directorilor de şcoli să se implice prin a ne ajuta inclusiv cu prăjituri sau fursecuri, pe care să le oferim oaspeţilor pe parcursul competiţiei. Sunt mărunţişuri la care se poate contribui - cu produse, materii prime pentru masa oferită elevilor şi profesorilor; nimeni nu este obligat să facă asta, dar am aprecia solidaritatea”, a spus Keresztely Irma, potrivit căreia la Sfântu Gheorghe vor veni 24 de cadre didactice însoţitoare ale olimpicilor, precum şi profesori uviversitari, membri ai Comisiei de evaluare.

În vederea pregătirii unor pacheţele pentru fiecare participant, indiferent că acesta va fi premiant sau nu, IŞJ a comandat şi plachete cu Mikes Kelemen, cerând totodată şcolilor din judeţ să ofere pliante cu oferta educaţională.

„Vom sprijini Olimpiada prin specificul pe care şcoala noastră îl are - adică prin produse de cofetărie, pentru care va trebui să identificăm sponsori. Sigur că se vor găsi şi câteva cărţi cu care să contribuim la premiile elevilor, important este ca în final să iasă bine”, a declarat directorul Grupului Şcolar Constantin Brâncuşi, Rodica Pârvan.

Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura maghiară „Mikes Kelemen” se află la cea de-a 40-a ediţie, şi la ea vor participa 240 elevi din 17 judeţe ale României. Elevii vor fi cazaţi în internatele liceelor Mikes Kelemen şi Kos Karoly, precum şi la Palatul Copiilor din Sfântu Gheprghe. Concursul scris va avea loc în 7 aprilie, iar IŞJ Covasna a pregătit oaspeţilor un program ce include vizite în Sfântu Gheorghe şi în judeţ, vizionarea unor piese de teatru, excursii, concursuri şi o petrecere-disco pentru olimpici.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.