Măsuri care intră în vigoare de la 1 iulie: s-au mărit salarii, s-au mărit pensii, s-a scumpit energia electrică
De la 1 iulie intră în vigoare legea salarizării unitare. Cresc o parte dintre lefurile de la stat, iar senatorii şi deputaţii se bucură de unele dintre cele mai mari creşteri. Salariul lor brut depăşeşte, de la această dată, 13.000 de lei. Până acum, aveau 5.600. De la 1 iulie creşte și punctul de pensie, iar programatorii sunt scutiţi de plata unor impozite. Tot de astăzi cresc şi facturile la energia electrică pentru populaţie.
1 iulie aduce salarii mai mari cu 15% pentru militari şi personalul contractual. Legea salarizării unitare prevede majorări de 25% şi pentru profesori şi medici, dar abia de anul viitor. În schimb, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi parlamentarii muncesc chiar din aceată lună salarii mai mari.
Senatorii şi deputaţii se bucură de unele dintre cele mai mari creşteri. Încasează un salariu brut de peste 13.000 de lei, faţă de 5.600 de lei până acum. Iar preşedinţii celor 2 camere vor câştiga fiecare câte 16.500 de lei.
Preşedintele României va primi la finalul lunii iulie 17.400 de lei, cu 3.000 de lei mai puţin faţă de cât câştigă acum.
Tot de la 1 iulie se majorează, pentru a doua oară în acest an, şi punctul de pensie şi ajunge la 1.000 de lei. Creşterea este de 9 procente.
Bugetarii vor primi şi tichete de vacanţă.
„După 8 ani, statul acorda aceste drepturi angajaţilor din sistemul public central şi local, autorităţile publice centrale şi locale, precum şi companiile de stat la care statul este acţionar majoritar au obligaţia să acorde indemnizaţia sau prima de vacanţă sub formă de vouchere, în valoare de 1.450 lei,” spune Adrian Dobre, ministrul Turismului.
Sunt schimbări care, împreună cu toate majorările de lefuri din programul de guvernare vor cântări greu în deficitul bugetar, atenţionează digi24.ro.
„Aceasta este senzația pe care o am în momentul de față, s-au mărit salarii, s-au mărit pensiile, s-au indexat la începutul anului, a făcut fostul guvern indexarea anuală, acuma s-a plusat de la 1 iulie, toate aceste sume de bani trebuie plătite de undeva și de unde luăm banii?” precizează Emilian Duca, consultant fiscal.
Nu sunt singurele modificări: scade numărul programatorilor care beneficiază de scutirea de impozitul pe venit. Scapă de taxe doar cei care aduc cel puţin 10.000 de euro venituri angajatorului.
Tot de la 1 iulie cresc, în schimb, facturile la energia electrică pentru populaţie. Scumpirea de 8 procente, se va regăsi în facturile din luna august. Recalcularea tarifelor la electricitate se face o dată la şase luni şi are loc pe fondul scumpirilor de pe bursă, de la începutul anului. Atunci, în doar o lună, costul energiei de pe bursă s-a dublat şi a depăşit 650 de lei pe mega watt oră.
(digi24.ro)