ACTUALITATE 14 martie 2010

Măsurători pentru alungarea ciorilor

de Covasna Media | 360 vizualizări
15mar2010-cioriProiectul de alungare a ciorilor din Parcul Central din Sfântu-Gheorghe are șanse tot mai mari să devină realitate începând din acest an, după ce la sfârșitul săptămânii trecute o echipă de specialiști din Ungaria, de la firma de profil Polisander KKT, a venit la noi în oraș pentru a efectua o serie de măsurători și pentru a vedea unde va amplasa difuzoarele de speriat ciori. Specialiștii au verificat Parcul și au

15mar2010-cioriProiectul de alungare a ciorilor din Parcul Central din Sfântu-Gheorghe are șanse tot mai mari să devină realitate începând din acest an, după ce la sfârșitul săptămânii trecute o echipă de specialiști din Ungaria, de la firma de profil Polisander KKT, a venit la noi în oraș pentru a efectua o serie de măsurători și pentru a vedea unde va amplasa difuzoarele de speriat ciori.

Specialiștii au verificat Parcul și au apreciat, spune președintele Asociației Rara Avis, Kelemen Laszlo, că vor pune mai multe difuzoare pe clădirile din jurul Parcului, și unele în interiorul lui.

„Ei au spus că atunci când ciorile vor intra în Parc, difuzoarele vor face zgomot. Sunetul va imita sunetul de alarmă, de spaimă al ciorilor, iar cu timpul ele vor alege alt loc unde să își petreacă noaptea, pentru că vor fi deranjate și stresate”, a spus Kelemen Laszlo.

Proiectul va fi gata în aproximativ două săptămâni și va trimis înapoi la Sfântu-Gheorghe. Acesta va fi supus atenției Consiliului Local, iar dacă este aprobat, va fi implementat astfel încât să poată fi utilizabil de toamna aceasta, când ciorile încep să se instaleze în Parc. Totul se estimează că ar costa în jur de 12.000 de euro.

Firma din Ungaria are referințe bune în acest domeniu și a mai instalat asemenea difuzoare în Slovacia sau Ungaria, unde s-au dovedit eficiente.

Ciorile migratoare staționează la noi în Parc cam din luna octombrie-noiembrie până în martie­aprilie, dar unele stau mai mult. Potrivit Rara Avis, numărul lor s-a înmulțit foarte mult în ultimii ani şi zburătoarele negre apar acum mai repede şi stau mai mult. Numărul acestora depăşeşte 10.000 de păsări. Atracția ciorilor către Parcul Central se explică prin faptul că este o zonă destul de caldă şi în plus aici au copaci înalți. Pe vremea când pe marginea drumului se mai găseau copaci înalți, ciorile sălăşluiau acolo, dar odată cu tăierea copacilor, au socializat în Parc.

Ana Sidon

Teme articol: ciori Rara Avis
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.