ACTUALITATE Acum 6 ore, 54 minute

Masa de Paști: 9 sfaturi pentru bucurii, fără neplăceri

de Covasna Media | 172 vizualizări

Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4606, din 3-9 mai 2024.

Mâncarea este, fără îndoială, bucurie. Dincolo de aspectul nutritiv, fiziologic, în jurul meselor are loc socializarea. Mesele sunt, de asemenea, și unele dintre aspectele importante ale sărbătorilor, poate chiar centrale, căci cu toții așteptăm momentul când „ne strângem la masă”.

Ce îți propun pentru sărbătorile pascale este să te bucuri de mese, indiferent dacă ai ca obiectiv un stil de viață mai sănătos sau pregătirea siluetei pentru vară, căci aceste mese bogate se întâmplă doar de câteva ori pe an (sper!), iar rutina este cea care face diferența, nu excepțiile. Deci, acesta nu ar trebui să fie momentul în care să te preocupi de siluetă. Totuși, aș vrea să ținem cont, ca de fiecare dată, că orice este permis atâta timp cât cu noi la masă este și MODERAȚIA. 

1. Poți gusta din toate, dar cu moderație

Dacă, de exemplu, îți este poftă de cozonac, mănâncă o felie, dar nu continua și cu pască sau prajituri, pe principiul: „oricum ziua e stricată”. Nu trebuie să avem mentalitatea totul sau nimic, ci să ne bucurăm de alimente, dar cu măsură. Poți mânca o felie de pască ceva mai târziu sau mâine!

2. Nu uita de legume și fructe!

Ridichi, ceapă verde, salată... Cât de multe avem la îndemână! Nu le neglija, ci include-le în FIECARE farfurie.

3. Include, nu exclude…

Preparatele precum ouăle roșii, drobul și friptura de miel sunt bogate în proteine și, gestionate în porții adecvate, nu ar trebui să creeze probleme de greutate. Este important să le însoțești întotdeauna cu o salată de legume pentru a obține un aport optim de fibre.

4. Nu sări peste mesele principale, este posibil să revii la masă cu o foame incontrolabilă!

Mesele regulate și gustările ne țin glicemia și implicit hormonii de foame-sațietate în parametri optimi. Sărind peste mese este posibil să apară foamea incontrolabilă. Să nu crezi că, dacă ai mâncat mai mult la prânz sau micul dejun, trebuie să renunți la cină. În loc să faci acest lucru, încearcă să îți împarți alimentele în mod echilibrat pe parcursul zilei. De exemplu, poți alege să consumi o bucată de pască la micul dejun, drob la prânz și friptură la cină.

5. Cozonacii – subiectul sensibil

Nelipsiți de la sărbători sunt, desigur, cozonacii. Vestea mai puțin bună este că, într-adevăr, vorbim de un aliment hipercaloric, cu destul de mult zahăr. Vestea bună, însă, este că îi poți încorpora, astfel: la gustare, la 2-3 ore distanță față de o masă principală. Monitorizează porția și consumă 1-2 felii/zi. Chiar dacă l-ai servit la gustare, încearcă să nu uiți de fructe!

6. Nu uita de mișcare!

Poate faci o plimbare cu cei dragi, poate e vremea frumoasă și ieșiți la iarbă verde. Profită și ia cu tine o minge, palete de badminton și... voia bună!

7. Alcoolul

Fie că poate vrei să servești un pahar de vin, un aperitiv sau un cocktail, reține că alcoolul are aproape la fel de multe calorii precum grăsimea. Monitorizează consumul, fiindcă în astfel de zile de relaxare ne lăsăm ușor duși de val. Încearcă să te rezumi la un pahar. Totodată, alege apa în locul sucului.

8. Revenirea după post

Dacă ai ținut post, reintrodu treptat alimentele de origine animală. Știu că este tentant să guști din toate, dar ele vor fi tot acolo și mai târziu. 

9. Nu prelungi sărbătorile mai mult decât durează 

Nu exagera cu cantitățile de mâncare pe care le pregătești. Consumă cu moderație toate deliciile de sărbători care îți fac poftă și bucură-te de mesele împreună cu cei dragi. Însă, întoarce-te la obiceiurile alimentare sănătoase după această perioadă de câteva zile.

Poftă bună! 

Andreea Minea

Nutriționist Dietetician Autorizat

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.