ACTUALITATE 16 mai 2022

Maria Peligrad, reacție la mesajul președintelui PNL Covasna: „Nu l-am văzut niciodată la manifestările Fundației sau ale celorlalte ONG-uri românești”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1428 vizualizări

Președintele Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Maria Peligrad, nominalizată la cea mai recentă ediție a Premiilor Pro Urbe, a redactat un drept la replică adresat președintelui PNL Covasna, Olimpiu Floroian, ca urmare a reacției acestuia privitoare la scandalul ivit în jurul acestui eveniment. 

Printre altele, aceasta spune că a găsit un răspuns la întrebarea lui, „Cine e mai român decât cine?”, adresată în contextul în care unii reprezentanți de asociații românești s-au supărat după răzgândirea de ultim moment a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, când în consecință premiul Pro Urbe a ajuns, nu la profesoara Maria Peligrad, cum s-a dorit inițial, ci la profesoara Mariana Drăgan, de asemenea nominalizată la acest titlu. 

Doresc să-i mulțumesc d-lui Olimpiu Floroian, consilier județean PNL Covasna, pentru susținerea prin vot a cofinanțării proiectelor depuse de Fundația Mihai Viteazul, la Consiliul Județean, logic, prin președintele ei, de-a lungul celor 32 de ani de funcționare. Un proiect presupune gândirea sa, analiza oportunităților, locație, participanți, orice alte elemente de logistică necesare, conform misiunii alese și expuse în acel proiect. După vot urmează implementarea sa de către echipa alcătuită din membri voluntari, încheierea de contracte pentru prestări servicii diverse, invitații, program desfășurare, participanții etc. O altă latură presupune căutarea de sponsori persoane juridice și fizice. Toate acestea și altele pentru un proiect. Mai multe proiecte generează un efort suplimentar, efectuat voluntar, în timpul liber. De asemenea, apreciez obiectivitatea dânsului cu privire la argumentul incalificabil, șovin, al domnului primar, în dezacord total cu realitatea și cu Anexa – Regulament de acordare a titlului Pro Urbe, la Hotărârea Consiliului local nr. 106/2014 (referire art. 2 și art. 3.). Dl consilier județean PNL, partener la nivel central și județean cu PSD și UDMR, recunoscut ca atare de către dl primar Antal Arpad, afirmă că nu o cunoaște pe d-na prof. Maria Drăgan. Nici pe mine nu mă cunoaște. Nu l-am văzut niciodată la manifestările Fundației sau ale celorlalte ONG-uri românești: colocvii, simpozioane, lansări sau prezentări de carte, spectacole, concursuri, excursii – premiere sau documentare, expoziții, prezentare de tradiții și obiceiuri, etc.

Domnia sa se întreabă „Cine e mai român decât cine?”. Am căutat pe internet un răspuns și, cum nu l-am găsit, răspund eu. Important este sistemul de referință ales! Dacă te raportezi strict la activitate profesională, în cadrul unui sistem, există un rezultat, un ceva. Dacă alegi alt sistem de referință, mai larg și te referi și la viața socială, culturală, publică, care aduce vizibilitate și promovare unității administrative în care locuiești, când faci ceva pentru comunitatea căreia îi aparții mai ales atunci când ești numeric minoritar într-o zonă multietnică și refractară la alteritate, când te străduiești ca prin manifestările alese să promovezi limba română, istoria, cultura și spiritualitatea neamului tău, tradițiile și obiceiurile strămoșești, când lași copiilor și nepoților tăi să toarcă firul trăirii neamului românesc, când vezi bucuria și emoția participanților, este mai ceva, decât altceva. Toate acestea merg mână în mână cu apărarea legalității statului în care trăim, a simbolurilor sale naționale: imn, drapel, stemă. Putem să mergem împreună în comunitățile românești din județ, excluse de la exprimare, adevăratele comunități românești ale județului (probabil se referă la Zona Buzaielor), și îl asigur că au auzit, au organizat și participat la manifestările prezentate de Fundația Mihai Viteazul, Despărțământul Astra Covasna – Harghita, care prin vicepreședinta sa a făcut nominalizarea propunerii mele la titlul Pro Urbe, precum și de alte ONG-uri. La fel, dl. consilier județean exclude prin exprimarea „Nu comunitatea invocată de cei care prin declarațiile lor nu fac decât să ne revolte” pe locuitorii acestui județ. Pe cine revoltă? Români din Covasna, Zăbala, Păpăuți, Brețcu, Hăghig, Ojdula, etc. pe care îi excludeți, sau partenerii de guvernare?

În încheiere: sunt mândră că Fundația Mihai Viteazul este ONG fondator al Forumului Civic al Românilor din Covasna - Harghita și Mureș, activează în cadrul acestuia, alături de asociațiile culturale românești, „necunoscute”, după părerea domnului Olimpiu Floroian, care au înființat instituții identitare fundamentale în acest spațiu: Muzeul Spiritualității Românești, Episcopia Ortodoxă Covasna - Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Casa Memorială Romulus Cioflec, Punctul muzeal „Prima școală românească” din Sfântu Gheorghe. Place sau nu, acest Forum, reprezentativ pentru românii din cele trei județe, luptă pentru respectarea Constituției României, a drepturilor românilor și în această parte de țară, din centrul României, și merită respectul și susținerea tuturor românilor”, este reacția prof. ing. Maria Peligrad, președinte al Fundației „Mihai Viteazul”, transmisă vineri redacției Observatorul de Covasna. 

Președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a reacționat la începutul lunii, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, la scandalul ivit în jurul premiului Pro Urbe de anul acesta, acordat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe în condiții atipice, după o răzgândire de ultim moment.

Acesta a precizat că, deși nu este de acord cu felul în care a reacționat Consiliul Local, schimbând în ultima clipă, în ședința organizată cu patru zile înainte de ceremonie, din 28 aprilie, proiectul de hotărâre care stabilea cine este persoana nominalizată de comunitatea românească pentru a primi premiul, cu toate că documentul care urma să fie aprobat era întocmit cu numele prof. ing. Maria Peligrad, nu înțelege nici de ce unii reprezentanți ai asociațiilor românești consideră că prof. Mariana Drăgan nu merita în aceeași măsură să primească titlul. 

Decizia de a modifica hotărârea de CL a fost explicată de primarul Antal Árpád cu argumente care au legătură cu noul conflict din jurul steagului municipiului Sfântu Gheorghe. Mai exact, este vorba despre procesul deschis de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu care Maria Peligrad colaborează, în urma căruia Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea guvernului care prevedea aprobarea drapelului localității.

Mai mulți membri ai comunității românești au reacționat în legătură cu această modificare de ultim moment, declarându-și nemulțumirea vizavi de atitudinea autorităților din Sfântu Gheorghe. 

În plus, Forumul Civic a transmis un comunicat de presă, în care descrie gestul autorităților de a schimba numele laureatului Pro Urbe în ultima clipă ca „o profundă jignire față de comunitatea românească din Sfântu Gheorghe” și susține că motivul invocat pentru acesta este sfidător.

Nu este prima dată când premiul Pro Urbe este subiect de discuții aprinse în spațiul public, mai ales că reprezentanții unor organizații românești s-au declarat discriminați pentru că, de când se acordă doar un singur titlu anual (2022 fiind o excepție), personalitățile reprezentative ale acestei comunități nu au mai fost premiate. 

Până acum, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat, în total, 95 de titluri onorifice „Pro Urbe”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.