Marea împărţeală
După îndelungi negocieri şi discuţii pe tema deconcentratelor, conducătorii din judeţ ai celor două organizaţii aflate la guvernare au parafat protocolul de colaborare la nivel local şi au căzut de acord în privinţa propunerilor de la deconcentrate. Din cele în jur de 40 de instituţii descentralizate câte au numărat liderii PD-L şi PSD, fiecare va face propuneri la câte 20, cu menţiunea că în unele situaţii nu vor avea loc schimbări din funcţie. Este cazul unor directori ...
PSD şi PD-L Covasna au finalizat negocierile privind împărţirea funcţiilor de conducere la instituţiile deconcentrate din judeţ
După îndelungi negocieri şi discuţii pe tema deconcentratelor, conducătorii din judeţ ai celor două organizaţii aflate la guvernare au parafat protocolul de colaborare la nivel local şi au căzut de acord în privinţa propunerilor de la deconcentrate. Din cele în jur de 40 de instituţii descentralizate câte au numărat liderii PD-L şi PSD, fiecare va face propuneri la câte 20, cu menţiunea că în unele situaţii nu vor avea loc schimbări din funcţie. Este cazul unor directori care au avut rezultate bune de-a lungul activităţii şi care ar putea să rămână în funcţii, în urma analizei pe care o vor face reprezentanţii PD-L şi PSD. În listă nu sunt incluse instituţiile militare, care nu au intrat în discuţie. Atât preşedintele PSD, deputatul Horia Grama, cât şi cel al PD-L, Gheorghe Baciu, au afirmat că schimbările la nivel de conducere a deconcentratelor dacă au loc va fi conform legii, şi numai în urma unei analize a activităţii directorilor şi a profesionalismului acestora. În aceste condiţii există posibilitatea ca unii directori să rămână în funcţie indiferent de culoarea lor politică.
Bursa zvonurilor
Odată cu schimbarea partidelor de la guvernare au apărut şi primele zvonuri cu privire la cine ar putea ocupa un post sau altul. Liderii de partid se feresc deocamdată să vehiculeze nume, din considerentul că este prea devreme, în unele cazuri nu vor avea loc schimbări, iar în altele posibil să nu ştie. Din zvonurile care au ajuns la urechile noastre, la IŞJ, Poliţie, AJOFM sau DSV ar putea rămâne aceiaşi directori, pentru ITM se vehiculează numele lui Nicolae Ciotloş, inspector la Casa de Pensii, la ASP actualul director adjunct, Gheorghe Ştefan Mereuţă, la CAS Dr. Andy Rosin, actual director la Centrul de Sânge, Petru Bularca la Direcţia Finanţelor Publice şi Gheorghe Baciu la Oficiul Judeţean de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
UDMR bate obrazul coaliţiei de guvernare, iar PNL nu comentează
Împărţirea conducerilor serviciilor publice deconcentrate din judeţ între PSD şi PD-L a provocat reacţii diferite din partea UDMR şi PNL, care au oameni în structurile de conducere la instituţiile vizate de noua coaliţie de guvernere. Pe de o parte UDMR bate obrazul coaliţiei, pentru că nu a fost consultată la împărţirea funcţiilor, de cealaltă parte PNL se abţine de la orice comentariu pe considerentul că vrea să se ţină departe de aceste lucruri. Preşedintele UDMR din zona Sfântu-Gheorghe, senatorul Albert Almos, ne-a declarat ieri că „nu cred că este frumos din partea lor ceea ce au făcut (împărţirea funcţiilor de conducere la serviciile publice deconcentrate n.r.)”. Albert a apreciat că această împărţire ar fi trebuit să se facă doar pentru celelalte posturi, fără a include şi pe cele deţinute de UDMR. „Probabil aşa cred ei că trebuie preluat totul de la UDMR” a adăugat Albert care s-ar fi aşteptat ca Uniunea să fie consultată în această privinţă, eventual să i se propună un pact etnic. Liderul UDMR crede că PSD şi PD-L Covasna s-au grăbit să-şi împartă posturile. „Sper să ne comunice şi nouă ce decizii au luat şi să nu le aflăm din presă” a adăugat Albert, care a reafirmat că şefii serviciilor publice deconcentrate în funcţie vor fi susţinuţi în continuare de Uniune. Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, care acum o lună le recomanda oamenilor promovaţi de partid să se retragă elegant din funcţii dacă li se cere, a declarat ieri că vrea să se ţină departe de această împărţeală. Obreja a declarat doar că acei oameni care şi-au demonstrat profesionalismul merită să rămână în funcţii, menţionând că aşa a procedat şi PNL în timpul guvernării Tăriceanu. „Nu am făcut modificări, iar când au fost concursuri pentru diverse funcţii ne-am ţinut departe” a adăugat liderul PNL Covasna uitând că, tot acum o lună, declara că PNL are în instituţiile publice deconcentrate 20 -25 de oameni.
În portofoliul PD-L:
l Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă
l Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
l Inspectoratul de Concurenţă Covasna
l Casa Judeţeană de Pensii
l Direcţia Generală a Finanţelor Publice
l Direcţia Judeţeană pentru Tineret
l Direcţia Generală de Statistică
l Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
l Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială
l Inspectoratul Şcolar Judeţean
l Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
l Oficiul judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
l Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor
l Unitatea Fitosanitară
PD-L va face şi cele două propuneri pentru subprefecţi, în persoana actualului subprefect, Ioan Ursache, şi a primvicepreşedintelui PD-L Covasna, fostul deputat Petre Străchinaru.
În portofoliul PSD:
l Propunere prefect – actualul subprefect de Bucureşti, fost director juridic al Prefecturii şi pentru scurt timp subprefect în Covasna, Codrin Munteanu.
l Agenţia de Protecţie a Mediului
l Autoritatea de Sănătate Publică
l Biroul Vamal Sfântu Gheorghe
l Casa de Asigurări de Sănătate
l Direcţia Silvică
l Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional
l Direcţia pentru Sport
l Garda Financiară
l Garda Naţională de Mediu –
l Inspectoratul de Poliţie
l Inspectoratul Teritorial de Muncă
l Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialul Săditor Harghita – Filiala Covasna
l Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Inspectoratul Judeţean în Construcţii
l Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă
l Unitatea de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie
Ana Sidon, Adrian Moise