Manifestări dedicate eliberării oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină
Împlinirea a 76 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină va fi marcată printr-un simpozion organizat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan“ din Sfântu Gheorghe şi Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria“ - Filiala Covasna, au anunţat, marţi, iniţiatorii.
Potrivit acestora, în cadrul manifestării, programate pe 7 septembrie, vor fi prezentate lucrările „Situaţia militară în zona oraşului Sfântu Gheorghe, în septembrie 1944“ de Ciprian Hugianu şi „Aspecte din activitatea Centrului de Instrucţie a Infanteriei din Sfântu Gheorghe, în perioada 1919-1940“, de Ioan Lăcătuşu, după care va fi vizionat un film realizat în septembrie 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de Armata Română de sub ocupaţie străină în 8 septembrie 1944, zi în care caporalul Gheorghe Arambaşa a înălţat drapelul roşu-galben şi albastru pe turla primăriei.
Acesta a murit în timpul luptelor pentru eliberarea oraşului, asemenea altor ostaşi români, printre care locotenentul David Păiş şi generalul Grigore Bălan.
Steagul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare şi repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului, şi a fluturat pe turla primăriei până în 2014, când a fost înlăturat de conducerea instituţiei odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.
Deşi reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai cadrelor militare în rezervă şi retragere au solicitat în repetate rânduri repunerea drapelul pe turlă, ca simbol al libertăţii, autorităţile locale l-au arborat, ulterior, doar cu prilejul manifestărilor consacrate eliberării oraşului.
Conducerea primăriei a precizat că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, şi anume la intrare, şi nu în altă parte, invocând, totodată, „motive tehnice“, respectiv un ornament din cauza căruia steagul nu poate fi arborat definitiv.