ACTUALITATE 18 ianuarie 2015

Mâncarea nu se va ieftini, chiar dacă preţul carburanţilor a scăzut

de Covasna Media | 92 vizualizări

Alimentele nu se vor ieftini, chiar dacă preţurile la carburant au scăzut sub pragul de 5 lei. O spun producătorii, care dau vina pe drumurile proaste din România şi pe taxele mari.

Producătorii din industria alimentară aşteaptă reducerea TVA la alimente, măsură pe care Guvernul ar putea să o introducă, cel mai devreme, de anul viitor.

Patronatele din industria alimentară avertizează că ieftinirea carburantului nu are niciun efect, pentru că în calculul preţurilor intră şi reparaţiile cauzate de starea drumurilor din România.

Carburanţii s-au ieftinit cu mai mult de 20 la sută din iunie anul trecut până în prezent. La raft însă, alimentele nu au preţuri mai mici. Carnea, laptele şi pâinea sunt alimentele cel mai des cumpărate de clienţii magazinelor.

Preţul carburantului are un impact de aproximativ 6 la sută în costul alimentelor. Nici măcar pâinea care are TVA de doar 9 la sută nu s-a ieftinit.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că românii dau aproape 40 la sută din venit pe produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice. În schimb, mâncarea nu acoperă mai mult de 25 la sută din bugetele francezilor, italienilor, spaniolilor sau germanilor, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Florin, 20 ianuarie 2015
Iar daca se vor repara drumurile, vor da vina pe vant, ca bate din sens opus. Solutia ar fi sa apelati la produsele de la tarani care sunt si mai sanatoase. Cererea face pretul.
lili, 19 ianuarie 2015
Dar, in mod sigur mancarea s-ar fi scumpit daca pretul carburantilor ar fi crescut chiar si cu 2 bani!! De ce ?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.