ACTUALITATE 16 aprilie 2013

Mai multe ONG-uri sunt împotriva investiţiei austriece de la Reci

de Agerpres | 697 vizualizări

Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi persoane fizice au semnat o petiţie online prin care îşi exprimă dezacordul cu privire la construirea în judeţul Covasna a unei fabrici de cherestea de către grupul austriac Holzindustrie Schweighofer.

În petiţie se menţionează că această investiţie nu este în avantajul comunităţii locale pe termen lung, deoarece va afecta grav mediul înconjurător prin exploatarea „nemiloasă” a pădurilor şi va falimenta micii întreprinzători locali care lucrează în industria lemnului. Semnatarii petiţiei susţin că comunitatea locală trebuie să-şi protejeze resursele naturale şi să acţioneze în interesul propriu, fără a face sacrificii şi compromisuri de moment care ar putea avea efecte nefaste asupra viitorului.

În context se menţionează că exploatarea lemnului va afecta turismul, va creşte riscul inundaţiilor pe teritoriul judeţului şi va avea un impact negativ asupra faunei sălbatice din Rezervaţia naturală de la Reci, localitate în care se preconizează construirea viitoarei fabrici de cherestea.

În finalul petiţiei se cere politicienilor şi autorităţilor locale să ţină cont de interesele comunităţii şi să oprească această investiţie.

Până marţi la amiază petiţia fusese semnată de 45 de organizaţii nonguvernamentale şi persoane fizice, printre care Societatea Carpatină Ardeleană, Fundaţia Comunitară Covasna, asociaţiile „Soare verde”, „Vinca Minor” şi Sepsi Bike, Asociaţia micologică „László Kálmán”, Asociaţia de protecţie a naturii „Lumea pierdută”.

Investiţie de 150 de milioane de euro

Conducerea grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunţat că intenţionează să investească 150 de milioane de euro în viitoarea fabrică de la Reci. Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, care a venit luna trecută în judeţul Covasna, a declarat că fabrica va fi pusă în funcţiune anul viitor şi va asigura locuri de muncă pentru aproximativ 650 de oameni. Motivele pentru care a ales să vină în judeţul Covasna au fost recomandările bune pe care le-a primit din partea senatorului UDMR Olosz Gergely cu privire la tradiţia prelucrării lemnului în zonă, existenţa forţei de muncă calificate, plasarea judeţului în centrul ţării, precum şi sprijinul promis din partea autorităţilor locale.

Viitoarea fabrică, care se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, va avea o capacitate anuală de debitare de 800.000 de metri cubi. O bună parte din cherestea şi din produsele prelucrate în România vor fi exportate, printre partenerii importanţi ai companiei numărându-se ţările asiatice, în special Japonia.

Aceasta va fi cea de-a cincea unitate de producţie din ţara noastră a investitorului austriac Holzindustrie Schweighofer. Celelalte se află la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti şi au aproape 2.500 de angajaţi.

Gerald Schweighofer a menţionat că firma sa este preocupată de protejarea mediului înconjurător şi va sprijini începând de anul viitor o campanie de reîmpădurire pe anumite suprafeţe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.