Mai mult de jumătate dintre microbuzele şcolare sunt vechi şi uzate
Mai mult de jumătate dintre cele 78 de microbuzele şcolare din judeţul Covasna sunt vechi şi uzate şi ar trebui înlocuite, 47 dintre acestea datând din perioada 2006-2010, se arată într-un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, dat miercuri publicităţii.
Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean Covasna a depus un proiect în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care solicită finanţare pentru achiziţionarea a 36 de microbuze electrice pentru transportul elevilor.
„În şcolile din judeţ există 78 de microbuze şcolare, dintre care 47 sunt din perioada 2006-2010, 27 din perioada 2011-2016 şi 3 din perioada 2019-2020. Multe dintre acestea sunt uzate fizic şi trebuie schimbate. De mai mulţi ani şcolile solicită achiziţionarea microbuzelor şcolare, însă doar în acest an a fost lansat programul de achiziţii. (...) Ministerul Educaţiei a lansat apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - Componenta C15: Educaţie (aprobat prin ordinul de ministru nr. 4.269/18.05.2023). În cadrul acestui apel, prin intermediul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene, şcolile vor fi dotate cu microbuze electrice graţie finanţării prin PNRR, cu o alocare financiară totală pentru achiziţia acestora de 250 de milioane de euro, fără TVA (...) După ce Ministerul Educaţiei a solicitat prin IȘJ Covasna mai multe informaţii de la Primării UAT, în cele din urmă Consiliul Judeţean Covasna a fost instituţia desemnată să depună proiect în cadrul acestui program. Astfel, la nivelul judeţului Covasna, pentru 35 UAT care au solicitat, plus o propunere a Consiliului Judeţean, au fost solicitate 36 de microbuze şcolare pentru elevi, respectiv, 8 microbuze de 8 +1 locuri, 19 microbuze de 16+1 locuri şi 9 microbuze de 16+ 1 locuri”, se arată în raportul Inspectoratului Şcolar.
Achiziţionarea microbuzelor electrice va contribui atât la îmbunătăţirea condiţiilor de transport a elevilor, cât şi la realizarea obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, în scopul protejării mediului înconjurător, se mai menţionează în documentul postat pe site-ul Prefecturii Covasna.