ACTUALITATE 26 iulie 2017

MAI: Cetățenii pot alege între CI sau CIE

de Agerpres | 1188 vizualizări

Documentele se pot elibera și pentru minorii sub 14 ani

Eliberarea cărților de identitate electronice oferă cetățenilor garanții suplimentare de securitate, a afirmat, miercuri, directorul Direcției Informare și Relații Publice a MAI, Marius Tache, arătând că fiecare cetățean va avea dreptul, potrivit noului proiect de lege privind evidența persoanelor, să aleagă între cartea de identitate simplă și cartea de identitate electronică.

„Astăzi este în vigoare o lege prin care actele de identitate includ, în mod obligatoriu, un CIP. Pentru că de trei ani de zile această lege trebuie pusă în aplicare și pentru că tot de trei ani de zile a existat o dezbatere a societății civile legată de aceste CIP-uri, propunem o flexibilizare a abordării acestei legi și introducem un principiu care este absolut firesc și care răspunde și cerințelor, și opțiunilor, și credințelor tuturor cetățenilor români. Este principiul de a opta pentru o carte de identitate simplă sau cartea de identitate electronică, având un CIP care să permită accesul la diverse facilități pe care informatizarea, tehnologizarea o dau în momentul de față“, a declarat Marius Tache, în contextul dezbaterii publice organizată de MAI proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.

Acesta a explicat că viitoarea carte electronică va conține un singur CIP, care va permite accesarea serviciilor electronice, stocarea în condiții de siguranță a datelor biometrice ale titularului, precum și utilizarea semnăturii electronice.

Alte elemente de noutate vizează semnătura olografă, dimensiunea asemănătoare unui card bancar și inscripționarea față-verso.

„Proiectul pe care vi-l supunem dezbaterii, pe lângă faptul că oferă posibilitatea cetățeanului să opteze pentru CI sau CIE, vine și cu o altă schimbare și anume, opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera și pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CIE pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conține amprentele acestora“, a mai spus Marius Tache, precizând că prima carte de identitate electronică ar putea fi emisă în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la constituirea statului modern român.

Chiar dacă au apreciat modificările operate față de proiectul aprobat în 2013, reprezentanții societății civile prezenți la dezbatere au cerut insistent oficialilor MAI să renunțe definitiv la cărțile de identitate electronice. Argumentele au fost de la cele de ordin financiar (cheltuielile mult prea mari pentru introducerea acestui model de CI) până la cele de ordin religios.

În plus, participanții la dezbatere au contestat lipsa unui studiu de impact, susținând că atât dezbaterea, cât și proiectul în sine sunt inutile. Totodată, reprezentanții societății civile le-au reproșat organizatorilor că au venit nepregătiți și că nu sunt capabil să răspundă la preocupările publicului. Pe lângă renunțarea la cărțile de identitate electronice, o parte dintre participanții la dezbatere au cerut și eliminarea codului numeric personal.

Pentru că nu au fost mulțumiți de răspunsurile primite, membrii societății civile au precizat că vor solicita o nouă dezbatere.

Agerpres

 

 

Teme articol: acte MAI identitate ci
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.