ACTUALITATE 30 iulie 2015

Mai aproape de natură

de Covasna Media | 755 vizualizări

Județul Covasna este plin de valori naturale remarcabile, dovada acestui lucru fiind și faptul că mai mult de un sfert din teritoriul său este arie protejată Natura 2000, însă locuitorii județului au prea puține cunoștințe despre acestea.

Din acest motiv în cursul lunii iulie Consiliul Județean Covasna a organizat două tabere de cunoaștere și de protecția naturii pentru copii de 9-15 ani, locația acestora fiind tabăra „Debreczi” din Chiuruș și centrul de agrement „Csipkés” de la Zăbala.

Cea mai mare provocare a ambelor tabere a fost excluderea oportunităților de distracție oferite de calculatoare și de tehnică și canalizarea atenției copiilor spre natură. În acest scop am elaborat un program variat, cu activități dinamice și care încurajează învățarea prin experiență. Astfel majoritatea activităților taberelor s-au desfășurat în aer liber.

Fiecare zi a început cu gimnastică, apoi după micul dejun a urmat câte o prezentare despre siturile Natura 2000 din județul Covasna: Munţii Bodoc-Baraolt, Dealul Ciocaş - Dealul Viţelului, Tinovul Apa Roşie, Oltul Superior, Râul Negru, Ciomad-Balvanyos şi Mestecănişul de la Reci.

Munca propriu-zisă a început abia după acestea, când în cadrul drumețiilor pe care le-au făcut spre Vârful Piliske respectiv Vârful Zârna, și în cadrul excursiei la Mestecănișul de la Reci, copiii au trebuit să fie foarte atenți la tot ce văd în jurul lor, și să identifice habitate și specii de plante și animale. În cadrul acestor plimbări în natură, copiii s-au „împrietenit” cu diverse specii de libelule, de broaște, cu buhaiul de baltă cu burta galbenă, cu șopârle și cu spectaculoasele specii de fluturi. În tot acest timp micii scriitori ai echipelor notau și numele speciilor de plante medicinale, ale copacilor, și ale ciupercilor și habitatelor întâlnite pe traseu.

Apoi într-o după amiază în cadrul concursului de orientare, fiecare echipă a primit o busolă și a pornit să identifice diferite puncte de reper și să găsească cele 10 specii de plante și animale ascunse.

La păstrarea echilibrului între fizic și psihic au contribuit diverse activități de recreere: războiul numerelor, tir cu arcul, turn de lăzi.

Chiar dacă nu am reușit să scăpăm complet de telefoane și de Internet, totuși am reușit să eliminăm cât de cât zgomotul lumii de afară și să fim atenți la cei din jur și la natura care ne înconjoară.

Mulțumim sefului de tabără Kiss András István, coordonatorului activităților sportive și de timp liber Szilágyi Péter, și voluntarilor Ráduly Ágota, Fosztó Mónika, Zelina Konrád, Geréd Júlia, Juga Izabella, Berde Gyöngyvér, Kalányos István și Szilágyi Veronka că ne-au ajutat în organizarea taberelor.

Am învățat multe unii de la alții atât organizatorii cât și copiii, am devenit mai deschiși, mai curajoși și mai ales mai umani.

Taberele au fost organizate în cadrul proiectului „Managementul adecvat al ariilor naturale protejate Munţii Bodoc-Baraolt, Dealul Ciocaş – Dealul Viţelului, Tinovul Apa Roşie, Tinovul Apa Lină-Honcsok, Oltul Superior, Râul Negru, Ciomad-Balvanyos şi Mestecănişul de la Reci” al cărui scop este protecţia şi îmbunătăţirea biodiversităţii şi a patrimoniului natural prin organizarea managementului ariilor naturale protejate aflate în administrarea/custodia Judeţului Covasna, crearea unor condiţii optime de vizitare şi informare prin realizarea infrastructurii pentru uz public orientată spre protecţia şi gestionarea mediului a opt arii naturale protejate aflate pe teritoriul judeţului Covasna, şi este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, Axa prioritară 4 - Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.