ACTUALITATE 27 martie 2020

Lucrătorii la salubritate, expuși riscului infectării cu COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 1215 vizualizări

Lipsa echipamentelor de protecție, dar și comunicarea centralizată deficitară le îngreunează munca​ 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – „Sistem Integrat al Managementului Deșeurilor” (ADI-SIMD) Covasna anunță că muncitorii în salubritate lucrează la capacitate maximă în timpul pandemiei de coronavirus. Pentru protecția împotriva acestuia, asociația a cumpărat recent două dispozitive mobile pentru dezinfectarea insulelor de colectare a deșeurilor din județ, respectiv pentru centrul de tratare de la Leț. Problema este, totuși, potrivit asociației, că angajații de la salubritate sunt expuși infecției cu COVID-19, pentru că nu există echipamente de protecție, dar și pentru că se comunică deficitar de la București. 

În urma monitorizării situației actuale, acordăm o deosebită importanță protecției și menținerii sănătății locuitorilor și a angajaților firmelor de colectare a deșeurilor din județ, angajaților de la CMID Leț împotriva noului tip de coronavirus- COVID19. Dat fiind faptul că dezinfectarea continuă este necesară și prioritară, asociația noastră a achiziționat două dispozitive mobile de dezinfectare, pe care le-a pus la dispoziția firmelor de salubritate și la dispoziția depozitului din Leț pentru a dezinfecta continuu atât centrul de tratare a deșeurilor, cât și insulele de colectare a deșeurilor. Din păcate, atunci când își desfășoară activitatea, colegii noștri sunt expuși la cel mai mare risc de infecție din cauza lipsei de pe piață și a echipamentelor de protecție precum și a birocrației, nu le putem oferi colegilor noștri echipamente complet corespunzătoare de care au nevoie”, arată o informare publicată pe site-ul ADI-SIMD Covasna. 

Totodată, aceeași sursă arată că munca oamenilor de la salubritate este și mai grea în aceste momente, din cauza comunicării deficitare. 

Regretăm că măsurile centralizate și comunicarea deficitară dintre ministere și instituții ne fac munca mai dificilă, întrucât în ​​multe cazuri trebuie să așteptăm zile întregi pentru indicații și răspunsuri, fără de care nu putem îndeplini fără probleme sarcinile zilnice”, mai arată ADI-SIMD. 

Plata online 

Mai mult, companiile de salubritate fac apel către cetățeni să plătească taxele de colectare online. 

În urma consultărilor pentru protecția sănătății locuitorilor și a angajaților, firmele de salubritate trec la plata taxelor de colectare online. Rugăm locuitorii județului să folosească cu încredere noua metodă de plată și în limita posibilităților să fie la zi cu facturile curente”, transmite ADI-SIMD. 

Solicitare de suspendare a taxei de economie circulară 

Este de precizat și faptul că se așteaptă ca firmele de colectare a deșeurilor să sufere probleme financiare, dar și că autoritățile locale și județene caută soluții ca acest lucru să fie evitat.  

Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Covasna, a solicitat personal la Ministerul Mediului să suspende plata taxei economiei circulare, care ar trebui plătită în fondul central de mediu, și ceea ce reprezintă o povară grea societăților de salubritate, în timpul epidemiei de coronavirus”, arată ADI -SIMD. 

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD)  a luat fiinţă în 2009, prin asocierea a 45 de consilii locale. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.