ACTUALITATE 20 septembrie 2009

Lucrările la campusurile şcolare din judeţ, blocate sau stopate

de Covasna Media | 861 vizualizări
La Baraolt, lucrările la campusul şcolar durează de aproximativ 20 de ani şi investiţia tot nu este finalizată

[singlepic=341,400,200,,left]Lipsa banilor a pus frâu lucrărilor la campusurile şcolare care se construiau în judeţ, de la caz la caz fiind vorba fie despre oprirea de tot a lucrărilor, fie despre mici lucrări care au mai fost realizate din fonduri locale sau din bunăvoinţa constructorilor care au mai acceptat pe ici colo câte o amânare. Investiţiile şi stadiul lucrărilor la campusurile şcolare diferă de la caz la caz, o situaţie aparte

La Baraolt, lucrările la campusul şcolar durează de aproximativ 20 de ani şi investiţia tot nu este finalizată

Lipsa banilor a pus frâu lucrărilor la campusurile şcolare care se construiau în judeţ, de la caz la caz fiind vorba fie despre oprirea de tot a lucrărilor, fie despre mici lucrări care au mai fost realizate din fonduri locale sau din bunăvoinţa constructorilor care au mai acceptat pe ici colo câte o amânare.

Investiţiile şi stadiul lucrărilor la campusurile şcolare diferă de la caz la caz, o situaţie aparte fiind însă la Baraolt, unde lucrările durează deja de 20 de ani şi sunt finalizate abia în proporţie de 30%. De-a lungul anilor lucrările au fost oprite de mai multe ori, din acelaşi motiv al banilor, iar autorităţile au fost nevoite să aloce fonduri pentru repararea zidurilor ridicate şi care supuse la trecerea anilor sau la îngheţ şi dezgheţ începuseră la un moment dat să se deterioreze.

Primii paşi pentru ridicarea campusului şcolar de la Baraolt au fost făcuţi în anul 1985, pentru ca primele construcţii să fie ridicate prin anii ‘90. De aproape 20 de ani însă lucrările trenează şi nici până astăzi campusul şcolar nu a fost finalizat.

„Nouă ni s-a predat lucrarea undeva în vara anului 2007, în decembrie s-a încheiat contractul, până acum s-au cheltuit 2,65 milioane lei, iar suma totală se ridică la 27 milioane de lei. Campusul include o clădire care a fost începută acum aproape 20 de ani şi care urma să adăpostească Grupul Şcolar Baroti Szabo David, o şcoală cu 24 de săli de clasă, laborator, bibliotecă, pe 3 nivele. S-a făcut anul trecut consolidarea, lucrările în etajul 1 şi parter, şi s-a obţinut după un an şi jumătate avizul de la fostul proiectant care dă acordul în toate lucrările începute sub tutela sa”, a spus primarul Nagy Istvan.

Edilul mai spune că imobilul campusului a fost cuprins în programul guvernamental cu 4 clădiri noi, cantină de 300 de locuri, cămin de elevi şi de profesori cu câte 15 locuri şi atelier cu 5 module. Din cauză că nu au mai fost bani, lucrările s-au oprit însă din nou şi clădirea are şanse mari să intre în noul an la fel de nefinalizată. În tot acest timp, la Baraolt se plăteşte chirie pentru utilizarea unei clădiri a şcolii Gaal Mozes, către Parohia Catolică, în timp ce într-o altă clădire utilizată de şcoală sălile de clasă sunt prea mici.

Anul acesta autărităţile au solicitat ministerului educaţiei - care a preluat investiţia cum doi ani - suma de 7 milioane de lei, din care, spune primarul, dacă s-ar primi o parte sau întreaga sumă este posibil să termine şcoala plus cantina.

La Baraolt învaţă peste o mie de copii, mulţi venind şi din localităţile învecinate.

Nu sunt bani

Potrivit şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Keresztely Irma, în judeţ au fost cuprinse în programul demarat în anul 2007 patru locaţii – la Baraolt, Târgu-Secuiesc, Grupul Şcolar Kos Karoly şi la Ilieni, pentru Grupul Şcolar Gaman Janos.

La fel ca şi în restul ţării, lucrările sunt însă blocate din cauză că şi finanţarea pentru acestea a fost sistată, iar în bugetul pe anul 2009 nu au fost prevăzute sume pentru continuarea acestor campusuri, din lipsa fondurilor.

„La un campus şcolar valoarea totală a unei investiţii este între 160 – 200 de miliarde de lei vechi, este o investiţie multianuală de 3-4 ani (...) Din nou includem toate obiectivele pentru a fi finanţate din fondul naţional în 2010, e vorba de aproximativ 1.000 de miliarde de lei vechi, o sumă foarte mare“, a afirmat inspectoarea generală.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Livia, 21 septembrie 2009
dar bine ca stimata dna. Ridzi a avut sa dea pt constructia unei scene cate 65.000 euro pt fiecare scandura. ne place despre Romania, frumos!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.