ACTUALITATE 24 mai 2024

Lucrările de reabilitare a lacului de la Gară vor fi finalizate anul acesta

de Daniela Luca | 2102 vizualizări

Lucrările de reabilitare a lacului de agrement aflat în zona Gării din municipiul Sfântu Gheorghe, începute în urmă cu aproape trei ani, ar trebuie să se finalizeze anul acesta, spun autoritățile locale. În prezent se lucrează la izolarea fundației lacului și la tencuiala clădirii de primire.

Autoritățile au anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat pe șantier, că transformarea și restaurarea lacului din zona gării și a împrejurimilor se apropie de finalizare. Până în prezent, fundația lacului a fost consolidată, zidul de sprijin din jurul lacului a fost construit, pavilioanele și clădirea de recepție au fost construite, treptele care duc la lac au fost finalizate, iar terenul de sport a fost asfaltat. 

Au fost amenajate aproape trei hectare de spațiu verde în jurul lacului, iar în prezent muncitorii lucrează la izolarea fundației lacului și la clădirea de primire, unde vor fi vestiarele şi grupurile sanitare.

La mijlocul lunii iunie se va face o umplere de probă. În cadrul conferinței de presă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a precizat că apa va fi pompată din Olt.

„Foarte mulți din cartierul Gării spun că nu am făcut suficient de multe investiții în zona lor. Eu cred că această investiție, care este una forte mare, de peste 20 de milioane de lei, îi va deservi în primul rând pe cei care locuiesc în cartierul Gării. Evident, vor veni și din Simeria, și din Ciucului, și din alte cartiere”, a declarat primarului Antal Árpád.

La final, pe lângă lac, zona va cuprinde spaţii verzi pentru relaxare, alei pietonale din dale de piatră, piste de alergare, dar şi un teren de sport pentru baschet şi fotbal.

„O firmă din Târgoviște a câștigat licitația în 2019. În același an a fost aprobat SF-ul. Proiectul a trebuit să țină cont de doleanțele finanțatorului, care a spus, în primul rând, zone verzi, fără prea mult asfalt. Cred că 10% era admis din toată suprafața să fie construită, cum ar fi platforma, banda de alergat. A trebuit să scoatem 10 centimetri din lățimea ei ca să putem să ne conformăm. (...) Pentru înot cred nu cred că se va preta lacul, pentru că nu e apa destul de adâncă. Va fi un loc perfect pentru sport și petrecerea timpului liber. Va fi pistă de alergare, teren de sport și multe zone verzi”, a adăugat și administratorul public al orașului, Czimbalmos Csaba.

Acesta a precizat că se lucrează și pentru îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități. Scările de la intrare vor fi dotate cu un elevator pentru a oferi acces și persoanelor cu dificultăți de mobilitate.

Lucrările de reabilitare a lacului din zona Gării, lăsat în paragină de mai mulţi ani, au început în septembrie 2021, iar autorităţile preconizau că se vor încheia până la sfârşitul anului 2023, însă acestea au fost oprite temporar, după achiziţionarea insulei, pentru că era nevoie se să actualizeze proiectul. Insula, pe care se afla şi o clădire degradată în care a funcţionat pe vremuri un bar, are aproximativ 200 de metri pătraţi şi a fost cumpărată de autorităţile locale cu peste 10.000 de euro, a precizat viceprimarul.

„Insula a fost în proprietate privată și primăria s-a chinuit destul de mult să o achiziționeze. Din păcate nu am putut să facem acest lucru înainte de a proiecta lucrările și a trebuit să ne acomodăm din mers. A fost o târguială foarte mult timp cu proprietarii privați. (...) Trebuie să terminăm și cafeneaua de pe insulă și se pare că anul acesta va fi terminat proiectul și va fi predată locația locuitorilor din Sfântu Gheorghe”, a explicat, în cadrul aceleiași conferințe, Tóth-Birtan Csaba.

Autoritățile au anunțat că anumite facilități vor fi disponibile contra cost pentru a asigura fondurile necesare întreținerii. Printre acestea se numără închirierea bărcuțelor de pe lac și utilizarea terenului de sport. Locuitorii din Sfântu Gheorghe vor beneficia însă de reduceri dacă vor utiliza cardul Sepsi.

Proiectul, care vizează reconversia şi refuncţionalizarea terenului din jurul lacului pe o suprafaţă de circa trei hectare, este cofinanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.