Lucrările de extindere a secţiei UPU a Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe, finalizate în circa o lună
Lucrările de extindere şi modernizare a secţiei UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, cofinanţate din fonduri europene, sunt aproape de finalizare, a anunţat conducerea Consiliului Judeţean.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului, Henning Laszlo, lucrările de construcţie a clădirii, începute în urmă cu mai bine de doi ani, se vor încheia în aproximativ o lună, iar o parte dintre noile echipamentele şi aparatele medicale ce vor intra în dotarea secţiei au sosit deja la Sfântu Gheorghe.
Construcţia clădirii a costat până în prezent peste 6 milioane de lei plus TVA, iar aparatura circa 1,5 milioane de lei.
„Noi am avut un proiect de extindere şi modernizare a UPU. Acolo, partea de construcţii se va termina într-o lună, iar cam o jumătate din dotări au sosit deja. Acum se termină construcţia, iar cealaltă parte a dotărilor sperăm ca în 2 luni de zile să sosească şi să poată fi montate. Avem dotări de 1,5 milioane de lei. De exemplu, avem sistem radiologic digital, avem ecografe neonatologice, va fi aici şi o parte de urgenţe pentru copii, ceea ce nu a fost până acum deloc, avem aparate de ventilaţie artificială portabilă care costă 164.000 de lei, deci v-am enumerat doar câteva, sunt vreo 80 de poziţii din dotări pe care le va primi UPU. Noi sperăm ca prin acest proiect să optimizăm Primirea de Urgenţă din cadrul Spitalului Judeţean, având în vedere că sunt foarte mulţi pacienţi care apelează la Urgenţă (...) Sunt cam 36.000 de pacienţi pe an. Este un proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, dar, evident, că am avut şi noi o cotă parte, ajustări şi cheltuieli neeligibile, cum ar fi racordări, pe care le suportăm noi”, a declarat Henning Laszlo.
Prin această investiţie, secţia UPU va fi extinsă de la 320 mp cât este în prezent la aproximativ 1.000 mp, iar unitatea va fi dotată şi cu aparate performante de radiologie şi CT.
„Pe partea de Radiologie şi CT sunt aparate foarte specifice care vor trebui acreditate. Deci, noi încercăm acum să operaţionalizăm UPU fără aceste două aparate care necesită timp pentru acreditare, poate chiar şi un an. Deci, o facem, teoretic în doi paşi, întâi totul ceea ce există ca să poată fi operaţionalizat şi să se lucreze şi apoi, în timp, se va face şi acreditarea pe această aparatură”, a mai spus vicepreşedintele CJ.
Acesta a menţionat, totodată, că la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe se lucrează în prezent pe trei fronturi şi urmează să fie deschise şi alte şantiere, urmând ca pe viitor în incinta acestuia să fie construit şi un heliport.
„Momentan sunt foarte multe lucrări de construcţii în cadrul Spitalului Judeţean. Există secţia de Pneumologie care se face de CNI, se face UPU şi a treia mare lucrare este la Bolile Interne, investiţie a Ministerului Sănătăţii şi încă un an şi ceva se va mai lucra aici. Deci, momentan se lucrează pe trei şantiere şi până atunci nu se poate discuta de heliport până sunt aceste şantiere în cadrul spitalului, deci, după părerea mea, va fi, probabil, ultima investiţie, după ce clădirile mari vor fi terminate. Mai avem şi un nou proiect pentru eficientizare energetică depus acum pe PNRR, până nu terminăm aceste lucrări nu putem să ne apucăm de heliport, dar ideea rămâne (...) Următoarele extinderi ale spitalului nu vor mai fi în cadrul acestuia, ci vor fi pe strada Ţigaretei. Acolo vor fi următoarele extinderi ale spitalului, pentru că aici nu mai încape, pur şi simplu nici nu ni se mai dau avize având în vedere că este atât de aglomerat cu clădiri. Deci, avem acolo, pe strada Ţigaretei un teren de trei hectare, unde a fost sediul societăţii de Drumuri şi Poduri a Consiliului Judeţean Covasna şi vom demara acolo un proiect de extindere”, a mai spus Henning Laszlo.
Foto arhivă