LTME aduce tehnologia la clasă cu un laborator de zeci de mii de euro – VR, robotică și imprimante 3D
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a obținut o finanțare nerambursabilă de 60.000 de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sumă care a permis crearea unui laborator inteligent. Dotat cu imprimante 3D, kituri robotice, ochelari VR și alte tehnologii de ultimă generație, noul spațiu oferă elevilor posibilitatea de a învăța într-un mod interactiv și adaptat cerințelor moderne, indiferent de disciplina studiată.
Dotările au ajuns deja în unitatea de învățământ, iar prin Smart Lab - „ELIADA” liceul teoretic din Întorsura Buzăului are de acum acces la un laborator inteligent echipat cu tehnologie de ultimă generație, de la imprimante 3D și roboți multifuncționali, până la ochelari VR și drone.
„Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Liceul Teoretic «Mircea Eliade» a reușit crearea unui laborator inteligent, prin dotarea acestuia cu tehnologie de ultimă generație: display interactiv, imprimante 3D, scanere, roboți multifuncționali, kituri robotice, drone, ochelari VR, camere de filmat, sistem sunet, sisteme ALL-IN-ONE, camere de documente, mobilier ergonomic, conținut educațional, lego și mai multe materiale consumabile necesare funcționării echipamentelor tehnologice”, se arată într-un comunicat transmis de coordonatoarea proiectului, profesoara de limba și literatura română, Maria Bularca.
Proiectul urmărește îmbunătățirea calității educației și accesului elevilor la resurse moderne, dar și facilitarea tranziției elevilor din sistemul de învățământ secundar superior către învățământul terțiar.
Laboratorul poate fi utilizat la toate disciplinele de studiu și reprezintă un concept modern ce poate fi adaptat la toate nivelurile și profilurile liceului.
„Laboratorul permite accesul la experimente virtuale, la animații interactive, videoclipuri demonstrative și teste de verificare a cunoștințelor, aducând avantaje majore procesului instructiv-educativ. Prin intermediul tehnologiei de vârf, elevii își vor manifesta creativitatea și vor înțelege mai ușor conceptele predate. Pentru cadrele didactice, modul de predare se poate simplifica, întrucât softurile folosite pun la dispoziția acestora lecții interactive menite să îi sprijine pe elevi în a pune în practică cunoștințele achiziționate”, se mai arată în comunicat.
Ca orice element de noutate, mai ales într-o generație familiarizată cu tehnologia, laboratorul atrage un interes crescut din partea elevilor. Acesta nu doar le captează atenția, ci contribuie și la dezvoltarea competențelor digitale, a gândirii critice și creative, mai spun coordonatorii.
Echipa care a depus proiectul pentru aceste fonduri în luna martie a anului 2023 este formată profesorii: Luciana-Elena Floroianu, Marieta Adriana Stoica, Ciprian Mădălin Bularca, Ganea-Ionuț Bogdan, Cătălin Lungu, George Pavel și Maria Bularca.
Despre acest proiect Maria Bularca ne-a mai povestit anul trecut, în cadrul unui interviu din campania „Femei care fac diferența”.