ACTUALITATE 12 august 2009

Lipsa banilor ţine pe loc investiţiile în reţeaua de apă şi canalizare de la Ozun

de Covasna Media | 630 vizualizări
Reţeaua stradală de alimentare cu apă şi canalizare de la Ozun a fost finalizată, însă administraţia locală este în imposibilitate de a realiza racordurile în casele oamenilor, din lipsă de bani. Problema a fost semnalată Prefecturii Covasna, care a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă al Executivului. Prefectul Codrin Munteanu a declarat că, pentru preîntâmpinarea situaţiei în care Guvernul nu

Reţeaua stradală de alimentare cu apă şi canalizare de la Ozun a fost finalizată, însă administraţia locală este în imposibilitate de a realiza racordurile în casele oamenilor, din lipsă de bani. Problema a fost semnalată Prefecturii Covasna, care a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă al Executivului.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat că, pentru preîntâmpinarea situaţiei în care Guvernul nu ar putea aloca banii necesari lucrărilor, împreună cu primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a conceput şi alte două variante de rezervă.

„O variantă ar fi alocarea din bugetul localităţii a 200.000 de lei, proporţional între străzile cuprinse în proiect, urmând ca diferenţa să fie suportată de către cetăţeni, astfel ca ei să contribuie egal, pentru a nu se crea diferenţe. Cealaltă variantă presupune metoda gospodărească, în care fiecare om îşi sapă şanţul de la el din curte şi astfel îşi asigură racordul“, a explicat Codrin Munteanu.

Primarul Raduly Istvan a explicat că operatorul proiectului este Primăria Ozun, motiv pentru care aceasta trebuie să se ocupe de racorduri, acestea nefiind prevăzute în proiectul de alimentare cu apă.

„Primăria a alocat de la buget 200.000 de lei, dar mai avem nevoie de încă aproximativ 400.000 de lei, pentru a ajunge la o sumă finală de 600.000 de lei, necesară racordurilor la reţeaua de apă şi canalizare. Sperăm să obţinem aceşti bani, pentru că, în caz contrar, Guvernul a investit degeaba într-o lucrare de care nu se va putea beneficia”, a explicat Raduly.

Primarul a arătat că banii sunt aşteptaţi prin proiectul de hotărâre depus la Guvern prin intermediul Prefecturii, în caz contrar urmând să se apeleze la variantele de rezervă stabilite împreună cu prefectul Munteanu.

„Am dori ca această problemă să se rezolve cât mai repede, pentru că, practic, stăm cu lucrările terminate, dar fără racorduri. Avem probleme foarte mari, mai ales la blocuri, unde, atunci când e foarte cald afară şi oamenii folosesc apă pentru grădini, apa nu mai urcă la ultimele etaje, pierzând din presiune.

Cu noul sistem nu am mai avea astfel de probleme, în vreme ce vechiul sistem ne dă mereu bătăi de cap, zilnic spărgânduse câte o ţeavă şi astfel înregistrându-se multe pierderi”, a mai spus Raduly. Bugetul total al sistemului de canalizare al comunei Ozun a fost de 3,6 milioane de lei, iar proiectul de înlocuire al reţelei de distribuţie al apei a beneficiat de un buget total de 719.429 de lei.

În vreme ce ambele investiţii au fost deja finalizate, staţia de epurare este în curs de finalizare, încadrându-se în termenul de execuţie. De aceste investiţii urmează să beneficieze 18 scări de blocuri şi peste 700 de gospodării din Ozun.

Monica Rizea

Teme articol: investiţii apa canal Ozun
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.