Lipsa banilor blochează accesibilizarea drumurilor forestiere
Nici jumătate din drumurile forestiere nu au fost încă retrocedate
Primarii din judeţul Covasna nu au proiecte prin care să dezvolte drumurile forestiere pe care le au în administrare, deşi dezvoltarea acestora ar crea facilităţi în ceea ce priveşte accesul din unele locaţii în altele. În acest context, Legea 56 din 19 martie 2010, referitoare la accesibilizarea fondului forestier, crează cadrul legal pentru ca administraţiile locale să se implice în lucrări de intervenţii spre funcţionalitatea drumurilor forestiere, dar se pare că primăriile covăsnene nu au nici bani şi nici proiecte în acest sens.
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că la nivel naţional sunt stabilite anual „priorităţile de realizare a drumurilor, pe unităţi fizice şi costuri estimative, în cadrul programului anual de accesibilizare a fondului forestier proprietate publică a statului”.
Legea prevede că accesul la fondul forestier se realizează prin lucrări de construire de drumuri şi lucrări de intervenţii de natura investiţiilor la drumurile existente, în scopul menţinerii integrităţii şi funcţionalităţii acestora, inclusiv repunerii provizorii în funcţiune.
„În judeţul Covasna nu s-au făcut proiecte în acest sens şi primăriile nu au bani pentru a investi de unele singure. Dezvoltarea drumurilor forestiere ar fi o oportunitate, inclusiv în judeţul nostru şi ar reduce din distanţe, dar deocamdată primarii nu-şi permit acest lucru”, a declarat prefectul, arătând că distanţa actuală de 50 de kilometri dintre Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului ar putea fi redusă cu cel puţin 15 kilometri, prin accesibilizarea unui drum forestier dintre cele două localităţi.
Potrivit datelor Prefecturii Covasna, în judeţul nostru există 1.200 de kilometri de drum forestier, din care 500 de kilometri au fost retrocedaţi autorităţilor locale, respectiv composesoratelor şi persoanelor fizice.
Monica Vajna
Sursa foto: wordpress.com