ACTUALITATE 17 iulie 2017

Licitaţie caritabilă pentru un tânăr bolnav de cancer

de Iulia Drăghici - Taraș | 4887 vizualizări

Doi fotografi din Târgu Secuiesc scot la licitaţie 15 lucrări premiate pentru a ajuta un prieten bolnav de cancer

„Să dăruiești înainte să primești” este sloganul sub care doi fotografi talentați din județul Covasna își încep o nouă afacere de profil în municipiul Târgu Secuiesc. Ignácz Szabolcs și Máthé Zoltán organizează un eveniment caritabil la deschiderea studioului fotografic IM Studio prin care scot la licitație 15 dintre cele mai premiate lucrări ale lor pentru a-și ajuta un prieten care suferă de cancer. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 iulie, de la ora 18:00 la cel mai nou studio foto din Târgu Secuiesc, de pe strada Curtea nr. 14.

Tinerii implică toată comunitatea în lupta pentru viață

Toți banii strânși în cadrul licitației de miercuri de la IM Studio vor ajunge la un tânăr în vârstă de 27 de ani din județul Covasna, care luptă împotriva cancerului osos, cunoscut și sub denumirea sarcomul Ewing. Keresztes Zsolt are nevoie de circa 50.000 de lire pentru a-și achiziționa o proteză costisitoare pentru piciorul amputat.

„Keresztes Zsolt e o cunoștință de-ale noastre. Știam despre el că lucra în străinătate. Pe Facebook am văzut că s-a îmbolnăvit, dar nu știam exact ce se întâmplă cu el. Apoi am văzut că i-a fost amputat piciorul și am început să îl urmărim mai îndeaproape. Astfel, el a devenit chiar o motivație pentru noi, pentru felul cum luptă cu această boală, cum zâmbea tot timpul și cum vedea el viața chiar dacă este așa de grav bolnav. Ne face și pe noi să prețuim mai mult viața și tot ce avem. Încercăm să ajutăm și noi cum putem mai bine. Prima dată am vrut să oferim noi o sumă de bani, dar ne-am gândit că așa putem să îl ajutăm și mai mult și să implicăm și comunitatea în această luptă a sa pentru viață. (...) Am aflat că vrea să își cumpere o proteză, care costă circa 50.000 de lire. Toți banii strânși în urma acestui eveniment vor ajunge la el. Noi am suportat cheltuielile de imprimare și de organizare a evenimentului, dar așteptăm și alți membri din comunitate și din județ să dea o mână de ajutor”, ne-a declarat unul dintre organizatorii evenimentului, Ignácz Szabolcs, tânărul cunoscut în toată țara mai ales pentru talentul și priceperea cu care mânuiește dronele.

Fotografiile licitate, publicate în National Geographic și în galerii de artă din Los Angeles, San Francisco sau Hong Kong

Cele 15 fotografii scoase la licitație sunt printre cele mai bune fotografii făcute de cei doi fotografi, iar acest lucru nu îl spunem noi, ci experții internaționali care le-au premiat la concursuri naționale și internaționale, fiind publicate în reviste de renume din întreaga lume, printre care și National Geographic, dar și în galerii din artă din mari orașe, de exemplu Los Angeles, San Francisco sau Hong Kong. Prețul de pornire pentru fiecare fotografie licitată pornește de la 400 de lei. Toți banii strânși în urma licitației vor ajunge, așa cum am precizat anterior, la Keresztes Zsolt. Mai mult decât atât, organizatorii au pregătit modalități prin care și cei care nu își permit să doneze sume mari, dar care din puținul lor vor să îl ajute pe tânărul aflat în nevoie.

„Fotografiile pe care le scoatem la licitație sunt printate pe suport canvas, adică pe o pânză ca de tablou. Multe dinte acestea sunt poze câștigătoare, publicate în diverse reviste importante sau în galerii de artă din Los Angeles, San Francisco sau Hong Kong. Prețul de pornire al licitației începe de la 400 de lei. De asemenea, cei care vor să sprijine financiar scopul nostru caritabil, dar nu își permit sume mari, pot să cumpere cărți poștale făcute din poze. Fiecare astfel de carte poștală costă 10 lei”, ne-a mai spus Ignácz Szabolcs.

„Dacă voi reuși să cumpăr acest picior, viața mea se va schimba mai mult decât oricine își poate imagina”

De asemenea, persoanele care nu pot ajunge la Târgu Secuiesc cu ocazia licitației de strângere de fonduri pot să îl ajute pe Keresztes Zsolt prin donații pe platforma online www.gofundme.com/oneandahalfleg.

În descrierea cazului său de pe această platformă, tânărul scrie: „În octombrie 2016 am fost diagnosticat cu cancer, sarcomul Ewing la partea de jos a piciorului stâng. După șase cicluri de chimioterapie am aflat că singura șansă pentru a-mi salva viața este amputarea piciorului mai sus de genunchi. Înainte de asta, obișnuiam să fiu o persoană foarte activă: mergeam la sală, îmi plimbam câinele, mergeam cu bicicleta, alergam și urcam pe munți.

Cel mai important lucru pe care l-am realizat în această ultimă jumătate de an este că nu trebuie să îmi mai fie frică să fac ceea ce vreau să fac și că ceea ce mi se întâmplă nu trebuie să mă oprească din a face lucrurile care îmi plac. Am învățat să mă ridic și să merg înainte. Trăim o singură dată și viața este valoroasă.

De când mi-a fost amputat piciorul a trebuit să învăț din nou să merg. Sarcinile zilnice (urcatul scărilor, gătitul, cumpărăturile etc.) sunt acum mari provocări, iar viața pe cârje nu este pentru mine, pentru că îmi doresc să fiu mai activ”, scrie tânărul covăsnean, care precizează și că a găsit soluția care îi va reda viața de odinioară: o proteză care costă în jur de 50.000 de lire.

„Dacă voi reuși să cumpăr acest picior, viața mea se va schimba mai mult decât oricine își poate imagina. Voi putea fi la fel de activ ca înainte, voi putea să urc pe munții Transilvaniei și în sfârșit voi putea să învăț să înot. Am o mulțime de planuri de viitor, dar cel mai important este acela că voi trăi o viață mai bună și mai însemnată”, încheie tânărul în vârstă de 27 de ani mesajul său pe platforma de donații.

Sursă foto: IM Studio și www.gofundme.com/oneandahalfleg

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.