ACTUALITATE 23 februarie 2017

Licitaţia de vânzare a fostului Hotel Bodoc porneşte de la un milion de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 2507 vizualizări

Licitaţia de vânzare a fostului Hotel Bodoc din centrul oraşului Sfântu Gheorghe, în prezent aflat în paragină, va porni de la un milion de euro fără TVA, potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local, adoptată joi, 23 februarie, într-o şedinţă ordinară.

Municipalitatea a stabilit şi o garanţie bancară în valoare de 500.000 de euro, care va fi returnată cumpărătorului în mai multe tranşe.

Potrivit aceleiaşi hotărâri, imobilul a fost evaluat la 826.000 de euro, din care peste 463 de mii de euro valoarea clădirii şi 363 de mii de euro valoarea terenului aferent.

„Am făcut evaluarea hotelului la 826 de mii de euro, iar propunerea noastră ca suma de pornire a licitaţiei să fie de un milion de euro, respectiv să stabilim o sumă de garanţie de 500 de mii de euro, care în cinci paşi vor fi returnaţi companiei care a achiziţionat imobilul. Prima sută de mii de euro atunci când va obţine autorizaţia de construcţie, a doua tranşă când va fi terminată faţada, a treia când va primi hotărârea de funcţionare, a patra tranşă după un an de zile de la funcţionare şi ultima tranşă de o sută de mii de euro când a împlinit cinci ani de activitate a acestui hotel”, a explicat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Fostul Hotel Bodoc a fost achiziţionat de autorităţile din Sfântu Gheorghe acum trei ani de la omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie. Acesta acumulase o datorie de aproape 160.000 de euro către bugetul local Sfântu Gheorghe şi era ameninţat cu executarea silită. Din 2007 s-au sistat lucrările de modernizare a imobilului, iar de atunci a început să intre în paragină. În cele din urmă, proprietarul a decis să vândă hotelul municipalităţii, tranzacţia fiind încheiată la suma de 745.000 de euro. La vremea respectivă, autorităţile locale au crezut că pot accesa fonduri europene pentru a moderniza construcţia din centrul oraşului, însă pe măsură ce s-au convins că acest lucru nu este posibil prea curând, au decis să îl scoată la vânzare şi să recupereze astfel măcar investiţia de 745.000 de euro.

„Cu câţiva ani în urmă Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a achiziţionat Hotelul Bodoc. Concepţia noastră a fost ca în programul de buget european 2014-2020 să obţinem nişte proiecte prin care să modernizăm acest imobil. Acum, când în procent de 95-99% vedem care sunt proiectele la care putem aplica sau nu, pentru noi este foarte clar că nu putem să obţinem resurse europene pentru modernizarea acestui hotel, motiv pentru care, într-o primă fază, anul trecut am încercat să căutăm un investitor care, asociat cu Consiliul Local, să modernizeze acest imobil. O singură cerere s-a prezentat, dar comisia care a fost numită în acest sens şi discuţiile care au avut loc cu reprezentanţii companiei au ajuns la concluzia că colaborând cu consiliul local pericolul ar fi că ar trebuie să se supună la alte tipuri de proceduri pentru licitaţiile respective, adică să fie verificat şi supraverificat de diverse organe de control, aşa că Consiliul Local a decis să supună vânzării acest hotel”, a mai transmis primarul în cadrul şedinţei Consiliului Local.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Adi, 24 februarie 2017
Era limpede de la inceput ca achizitionarea fostului Hotel Bodoc e o mare tampenie din partea Consiliului Local, fara nici o rautate. Si daca se obtineau acei bani din fonduri europene, intretinerea citeste integral
Asociația ProCovasna, 24 februarie 2017
Maestrul Nicolae avea o datorie de 160.000 euro către Primăria Sfântu Gheorghe și i-ați mai dat voi la momentul vânzării încă 745.000 euro. În total, prețul hotelului a fost cca 900.000 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.