ACTUALITATE 18 ianuarie 2017

Liceul „ Kos Károly” ar putea trece în administrarea „Puskás Tivadar”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1983 vizualizări

Pentru anul şcolar viitor se anunţă schimbări importante în organizarea rețelei preuniversitare de stat din municipiul Sfântu Gheorghe. Un proiect care prevede trecerea Liceului Tehnologic „ Kos Károly” în administrarea Liceului „Puskás Tivadar” începând din anul şcolar 2017 – 2018 a fost adoptat miercuri de Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, în cadrul unei şedinţe extraordinare.

„Reorganizarea priveşte arondarea Liceului Tehnologic „Kos Károly” la Liceul „Puskás Tivadar” începând din anul şcolar 2017 – 2018. Acesta este un proiect privind reţeaua şcolară, care urmează să fie trimis la Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar acesta va acorda un aviz. Urmează ca în data de 25 ianuarie (a.c.) să aprobăm reţeaua. Acum am adoptat doar proiectul. Va fi hotărâre definitivă doar după aprobarea acestei modificări de către Inspectorat. (...) „ Kos Károly” nu va mai avea conducere separată, însă toate cadrele didactice vor fi transferate către liceul tehnologic „Puskás Tivadar”. Toate clasele, aşa cum sunt vor fi transferate. Modificarea nu priveşte numărul de posturi didactice”, a declarat Sztakics Éva-Judit.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe a mai punctat că propunerea de reorganizare a reţelei şcolare are la bază un studiu, care a relevat, pe de o parte, o scădere considerabilă a numărului de elevi, iar, pe de alta, că infrastructura şcolară ar putea fi mai bine utilizată.

Iniţiativa a dat naştere unei dezbateri intense între consilierii locali. Câţiva dintre aceştia şi-au exprimat nemulţumirea asupra faptului că proiectul reţelei şcolare, cu o anexă de peste 80 de pagini, a fost publicat online, pentru consultare, abia marţi, după ora 22, şedinţa fiind stabilită pentru a doua zi, la ora 12, drept urmare timpul pentru analizarea materialului a fost mult prea scurt.

Cei mai vocali consilieri care nu au fost de acord cu această modificare au fost Bálint Iosif şi Rodica Pârvan.

„Există loc de dezbatere. Cred că ne-am grăbit cu această şedinţă de Consiliu. Nu a fost pregătită corespunzător, aşa cum au sesizat şi alţii. (...) Vin cu propunerea să nu desfiinţăm independenţa Liceului „Kos Károly” pentru că nu va duce la lucruri bune. Putem discuta alte puncte de vedere, dar acolo unde acele instituţii îşi pierd independenţa administrativă şi dezvoltarea acestora are un handicap. Eu propun să rămână aceeaşi reţea şcolară care există şi în prezent”, a spus, într-o luare de cuvânt, consilierul Bálint Iosif.

Proiectul rețelei școlare preuniversitare de stat din municipiul Sfântu Gheorghe pentru anul școlar 2017 – 2018 a trecut cu 11 voturi pro şi şase voturi contra.

În clădirea „Kos Károly” s-ar putea înfiinţa o nouă şcoală generală

Mai mult, conducerea Primăriei şi a Consiliului Local a propus ideea ca după ce „Kos Károly” se va muta în imobilele din strada Fabricii, unde sunt ateliere necesare liceului tehnologic, precum şi pe strada Pescarilor, la sediul principal al Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, clădirea din strada Gábor Áron să fie transformată într-un gimnaziu. Elevii de aici vor veni de la cele două licee centrale „Székely Mikó” şi „Mikes Kelemen”, care în prezent sunt prea aglomerate.

„Dacă se va aproba modificarea, urmează ca în cursul acestui an să luăm hotărâri asupra preluării dreptului de administrare a imobilelor de pe strada Gábor Áron şi transferarea dreptului de administrare a imobilului de pe strada Fabricii către „Puskás Tivadar”. În momentul ce adoptăm aceste hotărâri putem iniţia proiectarea unei noi şcoli generale. Anul acesta ne vom ocupa doar de proiectări. Acestea vor fi dezbătute alături de învăţătoarele din cele două licee şi o să vedem cum vom decide mutarea elevilor”, a mai spus Sztakics Éva.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.