Legenda vie Eduard Novak, despre vise devenite realitate
Singurul campion paralimpic român, invitat la a V-a ediţie APChat
Pe nerăsuflate l-am ascultat pe Eduard Novak, în cadrul conferinţei de marţi seara, organizată la Extensia din Sfântu Gheorghe a Universităţii „Babeş-Bolyai”, povestind despre vise, ambiţie, autodepăşire, viaţă şi podium. Discursul singurului campion paralimpic al României a ţinut în scaune, nemişcaţi, timp de mai bine de o oră, peste 100 de oameni. Tristeţea şi suspinele au fost înlocuite cu zâmbete şi determinare pe măsură ce invitatul celei de-a V-a ediţii APChat înainta hotărât prin povestea vieţii sale.
„Visul nostru nu trebuie condiţionat de ceea ce se află în jurul nostru. Aici greşesc foarte multe persoane, în special tinerii. Ei visează raportat la ceea ce se află în jurul lor. Ei se gândesc, înainte de toate, la condiţia lor socială, la familia din care provin, la societatea în care trăiesc şi la faptul că nu avem posibilitatea de a visa. Dacă nu ridicăm ştacheta foarte sus, atunci o să ne pierdem foarte repede în lumea aceasta complicată. Tot ceea ce vă spun nu este citit dintr-o carte, nu este povestea unui om din America, este povestea unui român care se află chiar aici”, a spus în debutul conferinţei ciclistul Eduard Carol Novak, singurul campion paralimpic al României şi de cinci ori campion mondial.
Accidentul, calea către împlinirea visului
Eduard Novak a povestit că visul lui, acela de a urca pe podium şi de a fi cel mai bun din lume într-un domeniu, s-a născut încă de la vârsta de 8 ani, când a început să participe la competiţii importante de patinaj viteză. În anul 1996, în drumul către un concurs internaţional ce avea loc în Italia, maşina familiei Novak a fost implicată într-un accident de circulaţie „stupid”, după cum îl descrie însuşi campionul. În accident, lui Eduard Novak i-a fost retezată laba piciorului. „Pot să spun că la momentul accidentului mă întrebam şi nu înţelegeam de ce mi s-a întâmplat acest lucru. De ce mie? Tot timpul făcusem tot ceea ce trebuie şi dădeam tot ce aveam mai bun. După ce am câştigat la Jocurile Paralimpice de la Londra, în 2012, mi-am dat seama. Nu degeaba mă aflu aici. Sunt sigur că am avut parte şi de ceva ajutor divin. Aceasta a fost calea către visul meu. A fost puţin mai grea şi atipică, dar mi-am dat seama că nu am timp să aştept după o Federaţie sau după un Minister din România. Dacă aşteptam să primesc ceva de la cineva, credeţi-mă, nu eram aici. Accidentul m-a motivat şi mai mult să lupt”, ne-a spus legenda vie, campionul României, Eduard Novak.
Sportiv de performanță, speaker motivațional, antreprenor și filantrop, Eduard Novak a precizat în cadrul evenimentului că nu a fost uşor să îşi atingă visul, mai ales într-un sport ca ciclismul, care în România este destul de puţin practicat la rang de performanţă. „Am câştigat într-un sport în care în ţara noastră nu există nici măcar un velodrom. Acest lucru pentru mine înseamnă că orice se poate”, spune Eduard Novak.
Celor prezenţi în sală, Eduard Novak le-a mai spus: „Este foarte simplu. Tu ai un drum. Cine vrea vine cu tine, cine nu, nu. Cine slujeşte intereselor tale rămâne alături de tine, cine nu, atunci nu ai ce să faci, pentru că nu ai timp. O singură viaţă avem şi trebuie să o trăim la maxim”. „Dacă visul nostru este destul de puternic, vom deveni ca nişte magneţi. O să atragem către noi tot ceea ce ne dorim şi tot ceea ce avem nevoie pentru a duce la împlinire visul”, ne-a mai transmis ciclistul Novak.
Paralimpiada de la Rio de Janeiro
Paralimpiada de la Rio de Janeiro, din 7-18 septembrie acest an, este următoarea mare competiţie sportivă la care va fi prezent campionul român.
„După Londra am zis că sunt o persoană care şi-a atins toate ţelurile în viaţă: am devenit campion Olimpic, am o familie frumoasă, am o afacere bună, o echipă de ciclism profesionistă. Ce să vreau mai mult? Dar credeţi-mă că acum parcă sunt mai motivat decât înaintea competiţiei de la Londra. Olimpiada de la Rio este mult mai grea, şansele de câştig sunt mult mai mici, dar motivaţia şi dedicaţia sunt mult mai mari. Eu vreau să plec de la Rio cu sufletul împăcat şi să pot să spun că am oferit tot pentru această competiţie. Nu vreau să las nicio urmă de îndoială care să mă urmărească pentru tot restul vieţii. Cred că aceasta trebuie să fie mentalitatea unui campion”, a declarat Eduard Novak.
„Şi aici în România se poate”
După ce conferinţa, sesiunea de fotografii şi cea de autografe s-au sfârşit, Eduard Carol Novak ne-a spus că „evenimentul a fost foarte pozitiv. Oamenii au fost foarte receptivi şi cred că mi-am atins scopul, acela de a-i motiva şi de a le arăta că şi aici în România se poate. Mă simt foarte bine după un astfel de eveniment, când văd că oamenii, la fel ca şi mine, au trăit la maxim”.
Oláh Attila, paraciclistul din Târgu Secuiesc, membru în echipa lui Eduard Novak, care la sfârşitul lunii februarie va pleca la o competiţie în Brazilia, a fost prezent la evenimentul de marţi seara. Acesta ne-a declarat: „Mă bucur că am putut să fiu aici pentru că am foarte multe de învăţat de la Edi”.
„Întâlnirea cu Eduard Novak a fost nu doar emoționantă, ci și extrem de utilă. Să ai în fața ochilor un om cu atât de multe rezultate care îți spune că autodepășirea este posibilă, dacă ai voință și nu te dai în lături de la efort, înseamnă mai mult decât o bibliotecă de cărți motivaționale”, a declarat Mirela Cara, coordonatorul evenimentului.
Organizatorul principal al evenimentului, preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Daniel Şanta, a precizat: „Întâlniri precum cea de astăzi nu se întâmplă în fiecare zi! Mă bucur pentru cei aproape 100 de oameni prezenți astăzi pentru că atunci când ai de-a face cu un învingător, împrumuți voluntar sau nu, ceva din mentalitatea lui. Și pleci acasă cu mai mult optimism, mai multă încredere și energie! Eduard Novak e o lecție de viață palpabilă, concretă, incontestabilă. Satisfacția pe care am avut-o noi ca organizatori și de această dată, e greu de descris. Cred cu tărie că prin aceste conferințe schimbăm în bine viața semenilor noștri. Și nimic nu poate fi mai frumos și mai important”.
Asociaţia pentru Comunitate continuă seria de evenimente inedite
Ediţiile anterioare APChat, organizate de Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe, au adus în faţa publicului covăsnean personalităţi remarcabile precum Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, Aurora Liiceanu sau Ion Besoiu. Potrivit organizatorilor, accesul gratuit la întâlnirile cu figuri din lumea culturală, artistică, științifică sau sportivă este posibil datorită companiei Autoliv – cel mai important angajator din județ, care este sponsorul seriei de evenimente APChat.
„Ca organizator al acestui eveniment, mă bucur să văd că de fiecare dată publicul e mereu altul. Fiecare invitat atrage noi și noi persoane, în felul acesta APChat devenind din ce în ce mai popular. Pe de altă parte, mă bucur când, la fiecare ediție, revăd figurile unor oameni care sunt fideli față de evenimentul nostru și care ne dau motivul de a merge mai departe”, a spus Mirela Cara.
Următorul eveniment organizat de Asociaţia pentru Comunitate va avea loc în 11 martie. Invitatul special al întâlnirii va fi Florin Piersic Jr., care va aduce pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe piesa „Freak Show”, scrisă, regizată şi jucată de Piersic Jr..