Laureaţii Premiilor Orbán Balázs
Gala Premiilor Orbán Balázs este unul dintre cele mai aşteptate evenimente din Programul Ediţiei XIV a Zilelor Ţinutului Secuiesc, care se desfăşoară între 5-15 octombrie 2023. Premiul Orbán Balázs reprezintă cea mai înaltă distincţie a Regiunii. Este vorba de un Premiu ce poartă numele marelui etnograf Orbán Balázs, care a descris pentru prima dată Ţinutul Secuiesc drept o entitate unitară. Premiul a fost înfiinţat în anul 2011 de către Consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş şi este acordat unor personalităţi cu merite deosebite în protejarea, dezvoltarea şi modernizarea Ţinutului Secuiesc, respectiv în valorificarea tradiţiilor sale specifice.
Anul acesta, prestigioasele Premii Orbán Balázs au fost acordate personalităților care s-au remarcat prin efortul de salvare, păstrare şi promovare a culturii populare tradiționale, respectiv a meșteșugurilor tradiţionale. Astfel, laureaţii 2023 ai Galei Premiilor Orbán Balázs sunt : dr. László BARABÁS, etnograf din judeţul Mureş; Tibor SZŐKE – meşter în domeniul dogăritului tradițional din judeţul Covasna; Béla TÖLGYESI, meşter căldărar din județul Harghita.
Tibor Szőke, laureatul din judeţul Covasna, face parte dintr-o familie care practică dogăritul de secole. A învăţat meseria de la tatăl său, Szőke Domokos, în atelierul din Harale, unde a lucrat încă din copilărie. La rândul său, Tibor Szőke i-a învăţat meserie pe copiii săi, care au crescut în atelier şi ei : Kosztándi Szidónia Ágota – fiica, Szőke Tibor Barna –fiul, şi Kosztándi János Róbert – ginerele. Despre contribuţia lui Tibor Szőke la salvarea şi promovarea dogăritului, merită reţinută precizarea muzeografului-etnograf dr. Kinda István : "Supraviețuirea acestui meșteșug tradiţional cu o istorie de secole – o meserie care în trecut era păzită cu străşnicie şi transmisă din tată-n fiu, asigurându-i-se astfel continuitatea – este acum pe umerii meșterului Tibor Szőke și ai fiului său, Barna, ucenic și moștenitor al tradiției locale și familiale".
Tibor Szőke a primit în 2018 şi titlul de Tezaur Uman Viu, titlu acordat de Ministerul Culturii din România.
(Sursa: comunicat de presă)
Foto: Török Etele