ACTUALITATE 14 august 2009

Lanţul datoriilor

de Covasna Media | 635 vizualizări
Spitalul Judeţean Covasna are datorii de sute de mii de lei la utilităţi şi furnizori, peste o sută de mii de lei reprezentând datoria către Serviciul de Ambulanţă.

Potrivit directorului Ambulanţei, Tiberiu Poştoacă, Spitalul ar avea de plătit peste o sută de mii de lei pentru prestările conform contractului, iar pe de altă parte nici banii prin Casa de Asigurări nu au putut fi acordaţi în totalitate conform contractului. „Acumulăm datorii mari la furnizori, în primul rând trebuie să plătim salariile şi benzina“, a spus Poştoacă. Din cauza datoriilor la furnizori, una dintre Ambulanţele Serviciului a fost chiar sechestrată

Spitalul Judeţean Covasna are datorii de sute de mii de lei la utilităţi şi furnizori, peste o sută de mii de lei reprezentând datoria către Serviciul de Ambulanţă.

Potrivit directorului Ambulanţei, Tiberiu Poştoacă, Spitalul ar avea de plătit peste o sută de mii de lei pentru prestările conform contractului, iar pe de altă parte nici banii prin Casa de Asigurări nu au putut fi acordaţi în totalitate conform contractului. „Acumulăm datorii mari la furnizori, în primul rând trebuie să plătim salariile şi benzina“, a spus Poştoacă.

Din cauza datoriilor la furnizori, una dintre Ambulanţele Serviciului a fost chiar sechestrată zilele trecute de service-ul din Braşov la care fusese dusă la reparat şi numai după intervenţii maşina a fost „eliberată“. Directorul Serviciului de Ambulanţă a precizat că reprezentanţii service-ului au invocat unele întârzieri la facturi care nu ar mai fi fost plătite din octombrie anul trecut, deşi, spune el, ele aveau o vechime de numai două luni.

În total, datoriile Ambulanţei la furni zori se ridică la câteva zeci de mii de lei, la gaz, curent electric, apă, pentru piese de schimb, reparaţii care se fac doar la service-uri autorizate şi aşa mai departe.

„Încă suntem solvabili, dar să încasăm creanţele. Ne chinuim să rezistăm pentru pacienţi“, mai afirmă Poştoacă, completând că dacă Spitalul ar achita datoria, Ambulanţa ar putea la rândul ei să mai acopere o gaură.

Salariile, apoi furnizorii

Pe de altă parte, nici Spitalul nu este pe roze când vine vorba de bani. Managerul unităţii, Torok Zsuzsanna, a declarat că salariile angajaţilor sunt pe pri mul loc şi în funcţie de câţi bani primesc de la CJAS mai achită sau nu şi din furnizori.

„Şi Ambulanţa ne datorează nouă bani, sperăm că, după informaţiile pe care le avem, ni se vor vira şi nouă banii. Primordială este plata salariilor, apoi restul. Dacă primim mai mulţi bani pentru salarii începem să plătim ceilalţi furnizori, avem datorii şi la alţii. Faţă de ce vedem la televizor suntem bine, n-am avut probleme mari nici la medicamente, la alimente, dar fiecare furnizor îşi aşteaptă banii“, a spus Torok. Potrivit directoarei Spitalului, datoriile cumulate nu sunt foarte vechi, ci din ultima lună.

Lucrările continuă

În privinţa lucrărilor de reabilitare care au loc aici, Torok Zsuusanna a afirmat că ele continuă şi au solicitat de la minister suma de 180.000 de lei pentru plata lucrărilor executate într-o lună. Banii au fost alocaţi prin filă de buget, dar sunt viraţi în funcţie de cum au loc lucrările.

Potrivit directorului economic al CAS Covasna, Viorel Dimitriu, fondurile se dau în funcţie de ce li se alocă şi lor, dar decocamdată nu s-ar fi înregistrat întârzieri grave. Acesta vorbeşte despre o plată slabă a contribuţiilor de către cei care au această obligaţie.

Ambulanţa Covasna funcţionează cu doar 4 medici

Serviciul de Ambulanţă Covasna îşi desfăşoară activitatea cu numai patru medici activi în condiţiile în care după normele minime impuse de Minister ar fi nevoie de 23 de medici.

„Funcţionăm sub normele impuse de minister, rezistăm, dar ne ies oamenii la pensie şi nici pe ei nu-i pot înlocui pentru că sunt blocate posturile, şi cele unice şi cele neunice”, a declarat directorul Ambulanţei Covasna, Tiberiu Poştoacă.

Acesta vorbeşte despre o criză cronică de medici la Ambulanţa din judeţ şi a subliniat că deşi posturile au fost scoase la concurs anul acesta de două ori, o singură persoană s-a prezentat şi a şi fost angajată, astfel că acum au 4 medici.

Potrivit lui Poştoacă, situaţia este grea şi zilnic medicii participă la câte 80 – 100 de intervenţii. În privinţa ambulanţelor, în prezent Serviciul funcţionează cu 12 ambulanţe de urgenţă şi ar mai avea nevoie de încă 5. Programul privind dotarea cu ambulanţe de urgenţă a fost sistat însă deocamdată.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.