Lansarea monografiei şi a documentarului „Tradiţii secuieşti”
Monografia şi filmul documentar „Tradiţii secuieşti – o incursiune în cultura secuilor din România” vor fi lansate marți, 28 iunie începând cu ora 19, la Muzeul Național Secuiesc.
Lansarea monografiei şi a filmului documentar „Tradiţii secuieşti – o incursiune în cultura secuilor din România” este o activitate care se înscrie în proiectul cu acelaşi nume, iniţiat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP) Bucureşti, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009–2014 prin programul Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european. Valoarea totală a proiectului a fost de 560.460 lei.
„Publicul interesat va avea prilejul să se întâlnească cu autorii monografiei Pozsony Ferenc, etnograf – profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Kinda István specialist etnograf, precum și cu creatorii filmului Erdély András (reporter), Várkonyi Eszter (redactor, regizor), Vargyasi Levente (imagine/editor imagine). După discuțiile cu autorii și sesiunea de dedicații pe scena din grădina muzeului va evolua Trupa de Dansuri „Kincskeresők”, iar în încheierea programului va avea loc proiecția în aer liber a filmului documentar. În caz de ploaie proiecţia v-a avea loc la sala Arta (Teatrul „Andrei Mureşanu”, str. Kőrösi Csoma Sándor, nr. 10)”, arată un comunicat de presă.
20 de datini, meşteşuguri şi specialităţi gastronomice
Monografia „Tradiţii secuieşti - o incursiune în cultura secuilor din România” este redactată în trei limbi: română, engleză şi maghiară. Aceasta a luat naştere „în urma unei cercetări etnografice realizate în 2015 în raza municipiului Sfântu Gheorghe, care a avut ca scop principal cartografierea obiceiurilor, tradiţiilor şi a meşteşugurilor secuieşti în mediul lor natural. În urma studiului efectuat de către specialiștii etnografi Pozsony Ferenc şi Kinda István au fost identificate un număr de douăzeci de datini, meșteșuguri și specialități gastronomice specifice zonei care sunt prezentate în volum. Filmul documentar de 53 de minute capturează tradițiile vii prezentate în monografie. Spectatorii pot afla cum se prepară pâinea cu cartofi, turta dulce sau pălinca tradițională și pot fi martorii unor tradiții locale ca fărșangul, viflaimul sau nunta secuiască”, informează Biroul de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe.
Publicația apărută în peste 2000 de exemplare este destinată în primul rând turiștilor și vizitatorilor, și acesta va fi distribuit gratuit publicului interesat prin Biroul Tourinfo.
Programul evenimentului
Potrivit organizatorilor, evenimentul de marţi începe la ora 19 cu lansarea volumului întitulat „Tradiții secuiești” redactat de Kinda István, Pozsony Ferenc. De la 20:30 se va desfăşura un recital de dans tradițional - Trupa de dansuri „Kincskeresők”, iar de la 21:30 va avea loc proiecția filmului documentar intitulat „Tradiții secuiești” realizat de Erdély András, Vargyasi Levente și Várkonyi Eszter (53’).
Parteneri în organizarea acțiunii sunt: Muzeul Național Secuiesc, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Teatrul „Andrei Mureșanu”.
Proiectul este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009–2014 prin programul Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural European.