Lămpi LED pe străzile din Barcani, prin fonduri AFM de aproape 4 milioane de lei
Primarul comunei Barcani, Nicolae Pastor, a anunțat recent pe pagina sa de Facebook finalizarea aproape completă a celui de-al doilea proiect de modernizare a iluminatului public stradal. Finanțarea este nerambursabilă și a fost obținută prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) .
Străzile care au beneficiat de lămpi noi cu tehnologie LED sunt situate în mai multe sate ale comunei, inclusiv Sărămaș, Lădăuți și Barcani. În satul Sărămaș, iluminatul a fost modernizat pe strada Principală și strada Oronguș. În satul Lădăuți, lucrările au inclus strada Călugărul, Ghergheloaia și o porțiune din strada Principală (zona Călugărul). În satul Barcani, iluminatul a fost îmbunătățit pe strada Costanda, Almaș, Principală (DN13E – zona Lughet) și Dealul Petrii.
Primarul a mai subliniat în anunț și rolul viceprimarului, Anca Băilă Hermenean, în obținerea finanțării pentru acest proiect.
„Avem patru proiecte pentru iluminatul public depuse la AFM. Primele două sunt în implementare în prezent. Primul are valoarea de 872.954,15 de lei, iar al doilea de 992.254,19 de lei”, ne-a spus viceprimarul, Anca Băilă Hermenean.
Dacă și celelalte două proiecte depuse la AFM vor fi finanțate, iluminatul public cu LED va fi extins și va acoperi aproape întreaga comună.
„Pentru proiectele trei și patru așteptăm semnarea contractului de finanțare. Proiectul 3 este în valoare de 991.522,28 de lei, iar 4, de 998.219,60 de lei”, a adăugat Anca Băilă Hermenean.
Viceprimarul a explicat și de ce modernizarea iluminatului public a fost împărțită în mai multe etape.
„Modernizarea iluminatului a fost împărțită în mai multe proiecte deoarece prin ghidul de finanțare se alocă maxim 1.000.000 lei pentru comunele cu populația de până la 5.000 locuitori, astfel în urma analizei situației la nivelul comunei, au fost prioritizate zonele cu consumul cel mai mare, datorită faptului că aparatele de iluminat erau foarte vechi. În afară de asta, la primul proiect nu era permisă înlocuirea sistemului de iluminat pe drumuri județene, abia de la cel de-al doilea proiect a fost permis, ulterior s-au inclus chiar și drumurile naționale”.
În orașul vecin, Întorsura Buzăului, lucrările de modernizare a rețelei electrice și a iluminatului public au fost finalizate la începutul acestui an. Proiectul, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei, a inclus îngroparea cablurilor electrice și de telecomunicații, precum și instalarea de stâlpi noi cu lămpi a căror intensitate poate fi reglată pentru a reduce consumul de energie în timpul nopții, în zona centrală a orașului.