Când va fi gata noul iluminat public la Întorsura Buzăului
Proiectul de modernizare a infrastructurii electrice și a iluminatului public din Întorsura Buzăului este aproape finalizat. Termenul estimat este noiembrie. Primăria folosește șanțurile săpate de Electroprecizia Săcele pentru a instala noi stâlpi de iluminat public pentru a salva resurse și timp. Noii stâlpi vor avea un design clasic și vor îmbunătăți iluminatul stradal și pietonal în zona centrală a orașului.
„Electrica îngroapă în pământ toate firele electrice. Da, este vorba despre acele lucrări în care s-a spart totul și s-au stricat multe. Electrica plătește pentru refacerea trotuarelor, adică acoperă costurile în cadrul proiectului mare”, a declarat, pentru covasnamedia.ro și Observatorul de Covasna, Raul Urdă, primarul orașului.
El a adăugat că „Electrica a încredințat această lucrare către Electroprecizia Săcele, care se ocupă de execuția lucrărilor. Vor fi îngropați în pământ 1,7 km de cabluri, de la strada Morii până la strada Gheorghe Doja. Atât pe o parte, cât și pe cealaltă, vor fi instalate rețele noi de curent îngropate în pământ.”
În plus, edilul a explicat că „în acest proiect se vor schimba și cablurile de pe străzile laterale. Acolo vor rămâne cabluri aeriene, dar acestea vor fi mai groase, pentru a putea prelua energia de la eventualele panouri fotovoltaice instalate de cetățeni.”
Rețeaua electrică din zona centrală a orașului va fi semnificativ modernizată, inclusiv prin înlocuirea a două transformatoare de mare putere care sunt amplasate pe domeniul public. „În același șanț săpat de Electrica am îngropat și noi cablurile pentru iluminatul public, fiind un mare avantaj că s-a ajuns la o înțelegere. Astfel, am evitat costurile suplimentare pentru o altă săpătură”, a mai spus primarul.
Electroprecizia, responsabilă pentru execuția lucrărilor, a publicat recent detalii suplimentare despre stadiul proiectului pe Facebook. În postare, aceștia menționează că o să asigure o distribuție eficientă și sigură a energiei electrice, dar și faptul că lucrările avansează conform graficului.
Proiectul de iluminat public al primăriei, estimat la aproximativ 1.700.000 de lei, include instalarea de noi stâlpi de iluminat cu un design clasic, asemănător celor din centrul orașului Sfântu Gheorghe. „Vor fi un mix spre clasic, așa cum îmi place mie”, a precizat edilul. „Stâlpii vor avea o înălțime de 9 metri pentru iluminatul stradal și o lampă mai mică pentru trotuare, astfel încât să asigure iluminat și pentru pietoni.”
În același proiect, vor fi îngropate și cablurile de telecomunicații. Au fost realizate colaborări cu companii precum Vodafone, Orange și Digi, astfel încât firele aeriene să dispară din centrul orașului.
„Am pus accent pe acest proiect pentru a putea avansa cu refacerea trotuarelor. Am dorit să facem lucrurile corect, într-o ordine firească, așa cum ar fi normal: întâi baza și fundația, apoi acoperișul casei”, a subliniat primarul. El a menționat că proiectul ar trebui finalizat până în noiembrie, iar după 1 octombrie, stâlpii vechi vor fi demontați.
Finalizarea proiectului de modernizare a infrastructurii electrice și a iluminatului public va aduce un nou aspect centrului orașului Întorsura Buzăului. Cu stâlpii de iluminat care urmează să fie montați și cablurile îngropate în mare parte deja instalate, localitatea se pregătește pentru o transformare semnificativă și mult așteptată.
Pe acest subiect, am mai scris aici.