ACTUALITATE 6 februarie 2017

Laborator de cercetare în domeniul medical la standarde internaţionale, chiar la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 3142 vizualizări

Singurul laborator de cercetare în domeniul medical din judeţul Covasna, centrul de  cercetare – dezvoltare din cadrul clinicii Pro – Vitam, devine din ce în ce mai relevant în ţară şi străinătate, prin activităţile şi proiectele pe care le desfăşoară.

„Putem să facem cercetare relevantă pe plan internaţional şi aici, la Sfântu Gheorghe. (...) Suntem optimişti, altfel nu am face. E mai greu să facem acelaşi lucru aici, decât dacă l-am face în străinătate, dar încercăm. Deja avem trei proiecte şi mai avem şi aplicaţii care sunt în curs de evaluare şi acesta e un start bun”, a declarat vineri, 3 februarie, dr. Fejér Szillárd, şeful de laborator, în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre cele trei proiecte se numără, în primul rând înfiinţarea unei echipe puternice de cercetători.

Înfiinţarea start-up-ului „Ab Initio Reseasch Services SRL – D” este un alt proiect care va începe în curând în cadrul centrului din Sfântu Gheorghe. Acest lucru va fi posibil datorită unei finanţări europene în valoare de 200.000 de euro, obţinută de cercetători în vederea dezvoltării unui software inovativ pe o perioadă de doi ani.

În plus, o colaborare cu Institutul Naţional de Fizică a Materialelor din Bucureşti va oferi şansa laboratorului din Sfântu Gheorghe de a lua parte în designul de nanosenzori care pot fi utilizaţi, de exemplu, pentru depistarea precoce a unor biomarkeri asociaţi cu cancer în faza incipientă. „Este o onoare pentru noi că am fost selectaţi pentru această cooperare”, transmit cercetătorii din Sfântu Gheorghe.

Echipa de cercetare Pro-Vitam (2)

Echipa de cercetare are în prezent şapte membri: cinci cercetători cu doctorat şi doi studenţi – doctoranzi. Printre aceştia se numără: şeful de laborator - dr. Fejér Szillárd, care a obţinut doctorat la Cambridge şi postdoc la Szeged, fiind şi bursier Gates, dr. Antal Zoltán, cu doctorat în chimie teoretică obţinut în Canada, dr. Jenei Zsuzsanna, cu doctorat obţinut la Warwick, Anglia, dr. Rákosi Kinga, cu doctorat de la Universitatea din Szeged.

Cercetătorii au venit în Sfântu Gheorghe pentru că îşi doresc ca prin proiectele lor de succes să atragă tinerii spre a reveni în ţară. „În cadrul laboratorului Pro – Vitam ne dorim să putem oferi o alternativă reală în domeniul cercetării pentru tinerii din diasporă, care ar veni înapoi, dacă ar avea opţiuni şi acasă pentru o carieră ştiinţifică. (...) Laboratorul nostru are un personal înalt calificat chiar şi pe nivel naţional”, explică dr. Fejér, care mai precizează că rezultatele lor sunt deocamdată mult mai apreciate în afara judeţului sau în străinătate, decât pe plan local.

„Trebuie schimbată mentalitatea pe plan local. Legătura cu medicii din zonă nu este cea mai bună pentru noi. Ne dorim să avem o relaţie bună şi cu cadrele medicale din judeţ, dar este foarte greu şi nu înţelegem de ce”, a spus acesta.

Proiecte derulate şi parteneri

Centrul de cercetare – dezvoltare din cadrul Centrului de Diagnostic Pro – Vitam a fost înfiinţat în urmă cu patru ani. De atunci şi până acum, pe lângă proiectele menţionate, cercetătorii au fost implicaţi în mai multe activităţi, printre care şi un parteneriat cu Institutul Matei Balş din capitală, prin intermediul căruia au contribuit la depistarea hepatitei B, C şi a virusului HIV la circa 400 de persoane de pe raza judeţului.

Pro-Vitam (7)„Am avut un proiect în care Institutul Matei Balş a realizat din fonduri norvegiene un screening mare, la nivel naţional, de hepatită B, C şi HIV. Şi ei aveau probleme în asigurarea numărului de pacienţi necesar proiectului. Noi am reuşit să facem ca judeţul Covasna să fie suprareprezentat în numărul total al pacienţilor. În total am avut 12.000 de oameni de la care am recoltat probe şi 4% dintre aceştia, cam 400 de persoane, au avut hepatită B sau C şi chiar câteva cazuri de HIV, dar ei nu au ştiut despre asta. Noi am contribuit la depistarea acestor boli şi este chiar un lucru important”, a explicat şeful de laborator, dr. Fejér Szillárd.

De asemenea, colaborări cu centre de cercetare de la Universitatea Cambridge, Universitatea din Illinois, din Szeged sau din Budapesta, precum şi din ţară – Institutul de Biochimie al Academiei Române, Universitatea Babes – Bolyai din Cluj, Universitatea Sapientia din Cluj, dar şi cu spitale judeţene se găsesc în portofoliul laboratorului de cercetare medicală din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.