La TAM începe Festivalul naţional de debut în actorie
19 actori debutanţi, protagonişti în festivalul – concurs „D-Butan-T”, desfăşurat la Sfântu Gheorghe în perioada 8-13 noiembrie
19 actori debutanţi de la universităţi, teatre de stat sau din mediul independent din Bucureşti, Cluj Napoca şi Târgu Mureş devin în perioada 8–13 noiembrie protagoniştii primei ediţii a festivalului naţional de debut în actorie „D-Butan-T”. Evenimentul, „un produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum”, este organizat de Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. Câştigătorul ediţiei va semna un contract de colaborare cu TAM, valabil pe durata unui an.
„Pentru noi este foarte important ca acest festival să iasă foarte bine și să devină o tradiție”, ne-a declarat managerul TAM, Anna Popa.
În „Ghidul de folosire” al festivalului, semnat de consilierul cultural Nina Ţînţar, se arată că D-Butan-T „este un program căutător de tinere talente, absolut necesar, în condiţiile în care, anual, sute de tineri absolvă universităţile de arte ale spectacolului, iar în teatrele de stat ajung doar câţiva dintre ei şi nu totdeauna cei mai talentaţi. (...) Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, care de 29 de ani a supravieţuit stând în gazdă la Tamási Áron, s-a mutat în sfârşit la casa lui şi, pentru a se asigura că uşile sale vor fi mereu şi cu prioritate deschise tinerilor artişti, şi-a construit o strategie culturală împotriva anchilozării. D-Butan-T este motorul acestei strategii, prin deschiderea, din doi în doi ani, a unui spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai talentaţi tineri artişti – actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru –, iar câştigătorul fiecărei ediţii a competiţiei va semna un contract de colaborare cu Teatrul Andrei Mureşanu, valabil pe durata unui an.”
Aceeaşi sursă arată că evenimentul „este reacţia Teatrului „Andrei Mureşanu” la cea mai nocivă prejudecată care domină teatrul românesc: artistul debutant rimează doar cu riscant, iar, pentru evitarea mult invocatului risc estetic, proiectele dedicate tinerilor artişti sunt de regulă colaterale. Teatrul „Andrei Mureşanu” încalcă regula. (…) D-Butan-T este pur şi simplu un instrument de lucru al Teatrului „Andrei Mureşanu”, prin care noul său manager deschide un spaţiu de confruntare artistică, unde tinerii artişti îşi pot găsi însoţitori de drum. Cum riscul estetic este inerent oricărui gest artistic, indiferent de vârsta autorului, este adevărat, debutant rimează cu riscant, dar mai rimează şi cu palpitant”.
Nouă spectacole pe scena TAM
În cadrul festivalului vor fi aduse pe scena TAM nouă spectacole, printre care şi „Trei farse cu Pantalone” în regia lui Mihai-Gruia Sandu (marţi, ora 19, sala Arta), „Genunchii noştri se ating!”, regizat de Cătălin Bocîrnea (miercuri, ora 19, sala Arta), „Monoloagele Vaginului”, regia Alina Mişoc (joi, ora 17, sala Arta), „Iluzii”, regia Andreea Vulpe (joi, ora 20, sala Arta), „Aglaja”, concept/coregrafie Ştefan Lupu (vineri, ora 19, sala Arta), „MaRó”, în regia Andi Gherghe (sâmbătă, ora 19, sala Arta).
Mai mult, pe lângă posibilitatea de a-şi demonstra talentele actoriceşti pe scena teatrului din Sfântu Gheorghe, actorii debutanţi vor avea ocazia să participe la atelierele conduse chiar de membrii juriului: Eugen Gyemant, Bordás Attila, Czegő Csongor, Luiza Zan şi Mihaela Sîrbu. „D-Butan-T are şi o puternică componentă formativă, din juriul acestui Festival-competiţie fac parte 5 oameni de teatru cu autoritate în domeniu, iar rolul lor nu se rezumă doar la desemnarea câştigătorului, ci fiecare va fi conducătorul unui atelier, unde tinerii artişti aflaţi la Sfântu Gheorghe vor experimenta câteva căi prin care îşi pot valorifica resursele creative – acel potenţial exploziv specific vârstei lor, care poate clătina clădirile teatrelor de stat, cu tot ce au ele mai de preţ: scaunele şi năravurile”, arată un comunicat de presă al organizatorilor.
Decernarea premiilor va avea loc duminică, 13 noiembrie, de la ora 11 în sala Arta. Festivalul D-Butan-T se încheie după spectacolul din afara concursului, „Ieşire de urgenţă” în regia Casandrei Topologeanu, de la ora 19 în sala Arta.
De asemenea, tot în afara concursului, dar în cadrul festivalului, va rula luni, 7 noiembrie, de la ora 20, la TAM, cel mai mare succes românesc al anului, filmul cu încasări record la lansarea în cinema, „Două Lozuri”.
Biletele, deja epuizate la unele spectacole
Biletele au fost puse în vânzare încă de luna trecută la biroul de organizări evenimente din Sfântu Gheorghe, la casieria teatrului şi online prin platforma biletmaster.ro, iar unele spectacole vor rula cu casa închisă. Un bilet costă 15 lei, iar un abonament valabil pe toată durata festivalului, 60 de lei.
„Bilete mai sunt foarte puține, în anumite zile deja am și închis casa. Recomandăm tuturor persoanelor interesate ca luni să își rezerve biletele”, ne-a mai spus managerul TAM.
Ediţia următoare, dedicată regizorilor debutanţi
Potrivit conceptului după care a fost gândit şi construit acest festival, protagoniştii se vor schimba la fiecare ediţie, astfel că de anul viitor, regizorii vor fi cei care vor avea şansa să strălucească în cadrul festivalului-concurs „D-Butan-T”.
„Ediţia următoare va fi dedicată tinerilor regizori, aşadar, protagoniştii competiţiei deschise de Programul D-Butan-T se vor schimba, în funcţie de viziunea repertorială a Teatrului „Andrei Mureşanu” şi de paşii pe care această instituţie trebuie să-i facă pentru a-şi pune în practică strategia de descoperire şi sprijinire a celor mai talentaţi artişti aflaţi la început de drum. Toţi tinerii artişti implicaţi în producţiile teatrale selectate pentru a face parte din Programul D-Butan-T vor rămâne în atenţia Teatrului „Andrei Mureşanu”, care îi va solicita să intre în proiectele sale anuale, ori de câte ori conceptul unui spectacol va impune căutarea de tineri colaboratori”, transmit coordonatorii programului.