ACTUALITATE 1 iulie 2022

Detalii despre viitorul Muzeu al Comunismului, unic în ţară, care va fi construit la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1183 vizualizări

Consiliul Local a aprobat depunerea proiectului, pentru care există o finanţare de 11,4 milioane de euro din PNRR

Într-o conferinţă de presă care a avut loc la fosta fabrică de ţigarete, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, alături de secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Hegedüs Csilla, și de viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, împreună cu echipa de proiectare, au prezentat planurile noului Muzeu al Comunismului care va fi construit în fostul depozit de tutun aflat în incinta ansamblului de clădiri monument istoric.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat joi indicatorii pentru Muzeul Comunismului, iar aplicația a fost încărcată pe site-ul Ministerului, existând deja o finanţare de 11,4 milioane de euro din PNRR pentru acest proiect. Credem că este important ca după ce am cumpărat acest complex de clădiri, să îl umplem de viaţă, să îl renovăm, să îl dăm înapoi oamenilor din zonă și să le oferim o bună oportunitate de a fi parte a unui proiect important, Muzeul Comunismului, aici, într-una din aripile complexului de clădiri”, a subliniat primarul Antal Árpád, care le-a mulțumit tuturor celor care au lucrat la acest proiect până în această fază.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat joi depunerea unui proiect pentru construirea unui muzeu unic în țară, în cadrul Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). 

Cred că este o idee genială să avem muzeul aici, pentru că va aduce un nou punct de atracţie în oraș, extinzând spațiile culturale și comunitare din Sfântu Gheorghe. Primăria și proiectanții au ales o clădire din acest complex care este una dintre cele mai noi clădiri, construită în anii 1950-60. Cred că este imposibil să îți imaginezi un loc mai bun pentru Muzeul Comunismului decât o astfel de clădire, și cunosc puține astfel de cazuri. Sfântu Gheorghe este unul dintre cele nouă locuri în care creăm muzee memoriale în țară, fiecare cu specific diferit”, a subliniat secretarul de stat Hegedüs Csilla.

Actuala clădire a depozitului de tutun brut din spatele complexului istoric va găzdui muzeul, care va respecta standardele secolului XXI și a fost proiectat ținând cont de materiale moderne, de stilul arhitectural modern și de eficiența energetică. 

Expoziția permanentă de pe cele patru etaje ale depozitului, cu o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați, va prezenta sistemul comunist pe epoci, vizitatorii interacționând cu diferitele evenimente ale perioadei, fiind interogați și apoi trimiși în camera corespunzătoare în funcție de răspunsurile lor. Puteți afla despre evenimentele din acea perioadă prin intermediul poveștilor deportaților, puteți închiria un apartament cu mobilier de epocă, dar și pene de curent și robinete care picură, care făceau parte din sentimentul de a trăi în acea perioadă. Pe lângă materialele proiectate, fotografii, obiecte și un lift interactiv, puteți încerca inclusiv să evadați din Escape Room. Vor exista două săli pentru copii cu sesiuni de educație muzeală, dar și două spații de expunere pentru expoziții temporare, un magazin de cadouri, o cofetărie de epocă și o cafenea în aer liber pe acoperiș.

Sursa: Primăria Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.