ACTUALITATE 9 noiembrie 2016

La Sfântu Gheorghe a început festivalul naţional „D-butan-T”

de Observatorul de Covasna | 1038 vizualizări

Echipa Teatrului „Andrei Mureşanu” a deschis marţi, 8 noiembrie, prima ediţie a festivalului naţional de debut în teatru, „D-butan-T”. 19 actori debutanţi participă în perioada 8 – 13 noiembrie la festivalul-concurs care va aduce marelui câştigător un contract de angajare la TAM. În cadrul evenimentului vor fi prezentate publicului 9 spectacole de teatru şi diverse alte activităţi surpriză.

„Este un eveniment extrem de drag sufletului meu. Am vrut un festival cu, despre şi pentru tineri. Sperăm să ne iasă şi să devină un festival de tradiţie, relevant pentru toţi tinerii aflaţi la început de drum. Începem cu tinerii actori, care, din păcate, sunt cei mai mulţi, drept urmare  şansa de a prinde un post într-un teatru de stat sau chiar în mediul privat sunt cele mai mici. Iată, venim în întâmpinarea lor cu singura variantă pe care putem să o propunem noi. Drept urmare, câştigătorul festivalului va fi noul nostru coleg pentru că va câştiga automat un contract de angajare cu Teatrul „Andrei Mureşanu”. Sperăm ca acest premiu să devină cu adevărat important şi relevant pentru tinerii actori nominalizaţi”, a declarat principalul organizator al evenimentului, managerul TAM, Anna Popa.

Unul dintre membrii juriului, cântăreaţa de jazz Luiza Zan, care s-a stabilit la Sfântu Gheorghe, a precizat în cadrul evenimentului de deschidere că reşedinţa de judeţ a Covasnei poate să fie un exemplu pentru alte oraşe din România în ceea ce priveşte festivalurile de teatru. „Ştiu că Sfântu Gheorghe nu este la primul festival de teatru. În orăşelul acesta mic se întâmplă aşa de multe evenimente pe partea de teatru, încât e absolut inimaginabil de ce nu se întâmplă acelaşi lucru şi în alte oraşe la fel de mici. Ce e nou la acest festival este că dă şansa unui tânăr să prindă un job, chestie care în teatru este foarte grea. Deşi Teatrul „Andrei Mureşanu” este un teatru cu vechime, cu prestanţă şi cu foarte mare prestigiu, echipa are pentru prima dată un sediu şi pentru prima dată un festival adresat începătorilor”, a spus aceasta.

Chiar dacă nu a fost prezentă la eveniment, viceprimarul oraşului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a transmis un mesaj prin care a precizat că autorităţile locale garantează libertatea de creaţie şi că susţin fiecare proiect valoros, aşa cum este şi D-butan-T. „Statutul de capitală culturală a regiunii îl datorăm instituţiilor noastre de cultură, printre care şi-a câştigat un loc important Teatrul „Andrei Mureşanu”, prin politica sa culturală, prin atragerea sa către nou, prin atragerea unui public cât mai larg. Această instituţie a devenit un punct de întâlnire între oamenii de cultură, între intelectuali, indiferent de etnie. (...) Suntem convinşi, cultura este o punte între oamenii aparţinând diferitelor comunităţi. Ca autoritate publică locală putem garanta libertatea de creaţie, de a susţine fiecare proiect valoros. Dorim să vă putem asigura un climat favorabil pentru creaţia artistică, de aceea este binevenit acest festival, care pune accent pe tinerii artişti”.

Atelierele, deschise publicului

Cele cinci ateliere, susţinute de fiecare dintre membrii juriului, Eugen Gyemant, Bordás Attila, Czegő Csongor, Luiza Zan şi Mihaela Sîrbu, în fiecare zi a festivalului de la ora 11, sunt deschise şi persoanelor din exterior, nu doar participanţilor la festivalul-concurs, anunţă organizatorii.

„În fiecare zi există workshop-uri asigurate de către un membru al juriului. La aceste ateliere, la solicitarea noastră, pot participa şi persoane din exterior, adică acestea nu vor fi doar pentru actori. Asta şi pentru că am primit foarte multe cereri şi de la echipa de voluntari şi de la alţi membri ai juriului care vor să participe la atelierele susţinute de colegi. Acestea au loc în sala de festivităţi de la Palatul Copiilor, zilnic de la orele 11 şi 13. În fiecare seară, de la ora 19, avem câte un spectacol, doar în data de 10 avem două spectacole, de la ora 17 şi de la ora 20. În şapte zile de festival vă prezentăm 9 spectacole”, a spus Anna Popa.

D-butan-T, pentru fiecare latură artistică a teatrului

Festivalul naţional de debut în teatru, care în această primă ediţie se adresează exclusiv actorilor debutanţi, va aborda în ediţiile viitoare şi celelalte categorii de artişti care lucrează într-un teatru: regizori, coregrafi, scenografi, muzicieni şi alţii. Potrivit organizatorilor, ediţia de anul viitor va fi dedicată tinerilor regizori.

Lansare de carte în cadrul evenimentului de deschidere a festivalului D – butan - T

În cadrul evenimentului de marţi seara a avut loc şi lansarea volumului colectiv „Tânărul Artist de Teatru / Istorii românești recente”, coordonat de criticul de teatru Oltiţa Cîntec. Toţi participanţii la festival, nu doar premianţii, vor primi cadou această carte.

„Este o ediţie bilingvă şi reprezintă la nivel teoretic concretizarea focusului celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi. În sumar, studii, articole şi interviuri semnate de Oana Cristea Grigorescu, Iulia Popovici, Ionuţ Sociu, Cristina Rusiecki, Călin Ciobotari, Ramona Iacobuţe, Ioana Moldovan”, arată organizatorii festivalului.

Iulia Drăghici

Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.