ACTUALITATE 13 martie 2009

La Sântu-Gheorghe începe săptămâna viitoare un festival de teatru de anvergură europeană

de Covasna Media | 655 vizualizări

Între 17-29 martie, Teatrul Tamási Áron sărbătoreşte împlinirea a 60 de stagiuni prin lansarea Bienalei Internaţionale de Teatru REFLEX – un proiect cultural pe care organizatorii şi-au propus a-l transforma într-un adevărat brand al oraşului Sfântu-Gheorghe şi al spaţiului nostru multicultural. Ca o recunoaştere a importanţei acestui proiect cultural, Teatrului Tamási Áron i s-au alăturat, în calitate de coorganizatori, Consiliul Local al municipiului Sfântu-Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

Reflex – Bienala Internaţională de Teatru este un proiect prin care Teatrul Tamási Áron îşi propune să impună municipiul Sfântu-Gheorghe drept spaţiul de dialog multi cultural, cu deschidere regională programată, unde, din doi în doi ani, spectatorii de pretutindeni pot veni la întâlnirea cu spectacole de referinţă din Europa de Est şi Centrală, plus un mare spectacol al unui important teatru din Vest. Altfel spus, în Reflexul de la Sf. Gheorghe se vor regăsi cîteva dintre sclipirile teatrului european între Est şi Vest.

A spune cu cine se însoţeşte Tamási Áron, în construirea Reflex-ului său, înseamnă a dezvălui cine este şi, mai ales, ce vrea să devină Teatrul maghiar din Sf. Gheorghe. Fiecare ediţie a Bienalei Internaţionale de Teatru Reflex va fi construită după criteriul: spectacole de referinţă din ultimele două stagiuni, din spaţiul cultural al Europei Centrale şi de Est, producţii care s-au situat în topul celor mai bune oferte teatrale şi a căror valoare a fost confirmată de criticii din ţara de origine prin acordarea unor prestigioase premii. Cu prioritate spre lumile teatrale din aceste spaţii culturale este îndreptată curiozitatea lui Tamási Áron şi a spectatorilor săi, căci teatrele din aceste lumi sînt în plină facere, aşa cum este şi Teatrul Maghiar din Sf. Gheorghe.

Scopul Bienalei Teatrale

În mod firesc, tradiţia întâlnirilor teatrale, pe care Teatrul Maghiar din Sf. Gheorghe le-a organizat înce pând din anii ’70 ai secolului trecut, se cerea continuată printr-un proiect a cărei substanţă să coincidă cu ceva din identita tea/ personalitatea distinctă a spaţiului nostru multicultural. Şi acest ceva este chiar efortul comunităţii locale de a se elibera de efectul nociv al prejudecăţilor şi clişeelor de tot felul: prejudecăţi despre tine şi despre cel diferit de tine, despre comunicare şi izolare, despre Tea trul din Sf. Gheorghe – despre teatru ca ofertă de comunicare. Eli be rarea noastră, dar şi a celor care vor a se apropia de noi, de toate aceste prejudecăţi nu se poate produce decât prin efortul de a da un sens/o direcţie acelui reflex care dă substanţă şi farmec oricărui dialog/gest cultural: reflexul curiozităţii.

Programul spectacolelor

→17 martie Goldoni: Ultima noapte a carnavalului (r. Zsámbéki Gábor)

ora 19:00 Teatrul Katona József, Budapesta

→18 martie Romeo şi Julieta (r. Uray Péter)

ora 18:00 Teatrul M-Studio, Sf. Gheorghe

→19 martie Eschil: Orestia (r. Jan Klata)

ora 19:00 Stary Teatr, Cracovia

→20 martie BL

ora 19:00 Un spectacol de Borlai Gergő şi Ladányi Andrea

→21 martie Romeo şi Julieta (r. Uray Péter)

ora 19:00 Teatrul M-Studio, Sf. Gheorghe

→21 martie Fragmente din povestea rătăcirii (r. Fazakas Misi)

ora 20:30 Atelierul Teatral OSONÓ

→22 martie Dürrenmatt: Vizita bătrânei doamne (r. Zsótér Sándor)

ora 19:00 Teatrul József Attila, Budapesta

→23 martie L. S. Černiauskaitė: Lucia patinează (r. Radu Afrim)

ora 18:00 Teatrul Andrei Mureşanu, Sf. Gheorghe

→24 martie Franz Kafka: Procesul (r. Dušan D. Parižek)

ora 19:00 Divadlo Komedie, Praga

→25 martie Ionesco: Cinci piese scurte (r. Alexandru Dabija)

ora 19:00 Teatrul Odeon, Bucureşti

→26, 27 martie Brazda (r. Leszek Mądzik)

ora 18:00 Scena Plastyczna KUL, Lublin

→26, 27 martie Gombrowicz: Ivona, principesa Burgundiei (r. Bocsárdi László)

ora 19:30 Teatrul Tamási Áron, Sf. Gheorghe

→27, 28 martie Fragil (r. Goda Gábor)

ora 17:00 Teatrul M-Studio, Sf. Gheorghe

→28, 29 martie Eschil: Orestia (r. Michael Thalheimer)

ora 19:00 Deutsches Theater, Berlin

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.