ACTUALITATE 28 martie 2019

La o cafea cu Iustin Simenfalvi, un barista autodidact

de Daniela Luca | 2088 vizualizări

De șapte ani, covăsneanul „face vrăji” în cafea

Cafeaua nu este doar o pasiune pentru Iustin, tânărul de 29 de ani din Sfântu Gheorghe. Este mai mult decât atât pentru că îi ocupă o mare parte din zi și pentru că nu își imaginează viața fără ea. S-a angajat la Coffee No1 în 2012, iar de atunci nu-și poate începe ziua cum trebuie dacă nu savurează o ceașcă de cafea proaspăt măcinată la locul de muncă. Deși nu are un curs de specialitate în domeniul cafelei, a „furat” meserie de peste tot, iar dragostea cu care vorbește despre această licoare cu zaț și dedicația cu care pictează în spuma de lapte, îl fac să fie un adevărat specialist în cafea.

Am savurat o ceașcă de cappuccino alături de Iustin Simenfalvi, barista autodidact și administratorul unuia dintre cele mai frecventate localuri din oraș. El ne-a vorbit despre această breaslă în formare, despre secretele unui espresso ca la carte și de cât talent e nevoie pentru a picta în cafea.

Pozele perfecte cu cești de cafea pe care le postează zilnic tânărul pe pagina de internet a localului, te fac parcă să simți acea aromă inconfundabilă.

Pasiunea sa pentru cafea a descoperit-o acum mulți ani în spatele barului unde a învățat tot procesul, de la bobul de cafea, până la ce ajunge în ceașcă.

„Aș prefera să mi se spună barista, pentru că barman înseamnă altceva. Marea mea pasiune este cafeaua, totuși. Barista nu înseamnă doar să faci desene în cafea, înseamnă să cunoști soiuri de cafea, e o întreagă  chimie acolo care s-a dus la rag de artă. Până nu beau cafea de aici, parcă nu intru în starea mea, așa mă trezesc”, ne-a spus Iustin Simenfalvi.

Și-a urmat pasiunea când s-a întors din străinătate

A studiat la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, unde în urma unui curs a obținut și o diplomă de barman. S-a angajat la Coffee No1 în 2012, iar câțiva ani mai târziu, pe vremea când încă era student în anul trei la facultatea de Științe Economice, a decis să plece peste hotare.

Își amintește că în Scoția a început de jos, lucra ca ajutor de bucătar, iar peste ceva timp a avut ocazia să învețe meserie de la un bucătar cu peste 30 de ani de experiență în domeniu. Avea în plan să rămână în Scoția pentru totdeauna, însă planurile i s-au dat peste cap. Deși îi plăcea bucătăria, marea lui pasiune, însă, a rămas cafeaua. După doi ani, Iustin s-a întors acasă, mai hotărât ca niciodată pentru că știa ce vrea să facă cu adevărat.

Își dorea să își aprofundeze cunoștințele în management și să continue să prepare în jur de o sută de cești de cafea pe zi, lucru care îi aduce cea mai mare plăcere și până în ziua de astăzi. Primul lucru pe care l-a făcut, odată întors în țară, a fost să-și finalizeze studiile.

Câteva luni mai târziu după ce s-a reangajat la același loc de muncă de unde plecase, el a preluat o mare parte din responsabilități. Acum are mai multe lucruri de făcut, însă acest lucru nu îi displace, spune Iustin.

„Facultatea mi-a fost de folos în domeniul în care lucrez, m-a responsabilizat. Am învățat multe lucruri de la profesori pentru că atunci când vorbeam despre management, spre exemplu, tot timpul dădeam ca exemplu cafeneaua. Facultatea m-a ajutat să-mi dezvolt ideile de organizare și administrare a localului”, a mai precizat tânărul.

Arta picturii în cafea

Atunci când vorbim de cafea, cu siguranță gustul primează, însă aspectul e la fel de important. Tânărul își amintește că a stricat multe cafele până i-a ieșit prima inimioară, iar acum pictează pe fiecare ceașcă cu cappuccino câte ceva. Latte Art sau desenul în cappuccino cu spumă fină de lapte le-a pus adesea zâmbetul pe față clienților care treceau pragul barului.

„M-am obișnuit atât de mult, încât încerc să fac în fiecare cappuccino câte ceva. Mi-a intrat în ritm atât de bine, încât le fac automat. Contează mult prima interacțiune. Dacă le-ai pus un zâmbet pe față, deja poți să spui că nu mai contează atât de mult gustul cafelei, dar contează totuși la fel de mult și gustul, cu siguranță. La picturi contează cel mai mult cum faci spuma, crema de lapte. Latte art s-ar traduce ca arta laptelui, pentru că laptele contează cel mai mult”, a explicat Iustin, adăugând că un  barista nu are nevoie de vreun talent special să picteze în cafea. Sunt de ajuns răbdarea și voința.

„În primul rând, un barista trebuie să fie perseverent. Eu spre exemplu sunt autodidact, nu m-a învățat nimeni. M-am inspirat și de pe Youtube și de la alții. Am stricat foarte multe cafele până să fac prima inimioară. Trebuie să îți placă ce faci. Se zice că dacă îți place ce faci, n-o să lucrezi nicio zi în viața ta”, a mai precizat acesta.

E încântat să-i învețe pe ceilalți și să dea mai departe din ceea ce știe despre chimia în ceașcă. Își amintește de un client care acum s-a mutat la București, dar care revine de fiecare dată la cafeneaua preferată.

„Avem un client căruia i-a plăcut atât de mult cafeaua de aici, încât și-a comandat un esperessor asemănător, doar că mai mic. Își cumpără și aceeași cafea pe care o folosim noi. El stă acum în București, dar când mai vine pe aici, ne vizitează și îmi arată poze cum încearcă să facă și el latte art, și mă bucur pentru că datorită cafelei noastre a ajuns să și-o facă singur astfel încât să îi placă la fel de mult”, a mai spus Iustin.

Sfaturi pentru o cafea bună acasă

Iustin Simenfalvi spune că există foarte multe lucruri care influențează gustul cafelei, de la materia primă, până la tipul de espressor. Sfaturile specialistului pentru o cafea reușită includ boabe de cafea proaspăt prăjite de o calitate bună și o râșniță care să macine cafeaua pe loc pentru că umiditatea își pune amprenta asupra boabelor de cafea și respectiv asupra gustului. „Consider că cea mai bună cafea e alături de prieteni și fără internet sau G”, a încheiat Iustin.

La un asemenea local, în care mirosul de cafea te copleșește de la intrare, clienții sunt oaspeți și prieteni, iar responsabilitatea unui barista este să fie carismatic și amabil, lucru care îi reușește de minune tânărului pasionat de cafea.

El spune că prin cafeneaua pe care o administrează au trecut multe generații de liceeni, iar prieteniile și comunitatea s-au format în timp. Uneori este de ajuns un zâmbet și o cafea bună. Cel puțin așa face Iustin. Împarte zâmbete. Acum nu-și mai face planuri, trăiește prezentul și nu ghicește viitorul în cafea, doar face zi de zi ceea ce îi place, iar fericirea i se poate citi în privire. Data viitoare când mergeți la cafea, stați de vorbă cu barista. O să aflați povești despre el și, mai ales, despre cafeaua pe care o savurați.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.