ACTUALITATE 2 octombrie 2009

La 1 an de la reportajul din ziarul nostru, copiii Oltului sunt tot acolo

de Covasna Media | 668 vizualizări
Sfârşitul de an îi prinde pe cei 12 locatari ai barăcii de pe malul Oltului tot cu speranţa că vor primi o locuinţă unde să nu îngheţe de frig peste iarnă.

[singlepic=397,400,200,,left]Cu cât se apropie iarna, cu atât disperarea lor este mai mare şi dorinţa de a primi o locuinţă mai acută, dar norocul nu pare însă să le surâdă din cauză că dosarul depus de ei la Direcţia de Asistenţă Comunitară pentru a primi o locuinţă nu era complet. „Se dau locuinţele de pe strada Mikes Kelemen, eu şi familia mea nu primim nimic că nu ştiu ce fel de acte ne mai trebuie, suntem disperaţi, am un copil născut acum câteva zile, celălalt e

Sfârşitul de an îi prinde pe cei 12 locatari ai barăcii de pe malul Oltului tot cu speranţa că vor primi o locuinţă unde să nu îngheţe de frig peste iarnă.

Cu cât se apropie iarna, cu atât disperarea lor este mai mare şi dorinţa de a primi o locuinţă mai acută, dar norocul nu pare însă să le surâdă din cauză că dosarul depus de ei la Direcţia de Asistenţă Comunitară pentru a primi o locuinţă nu era complet.

„Se dau locuinţele de pe strada Mikes Kelemen, eu şi familia mea nu primim nimic că nu ştiu ce fel de acte ne mai trebuie, suntem disperaţi, am un copil născut acum câteva zile, celălalt e mic şi el, tata nu are un ochi, soţia nu poate să muncească, unde să mergem şi ce să facem?!“, spune Fekete Istvan (32 de ani).

În mica baracă se înghesuie 12 oameni membri a trei familii – tată, mamă, fiu, frate, copii -, din care fiecare trăieşte şi se descurcă cum apucă. Fekete Istvan spune că a depus cererea acum un an, dar a aflat nu demult că dosarul lui nu este complet, iar ceea ce îi lipsea era adeverinţa de muncă. Mult timp el a lucrat însă fără carte de muncă, prin urmare nu are cum să demonstreze perioada lucrată.

„Lucrez unde apuc, sunt bolnavi aici în baraca asta, suntem amărâţi, mă spăl în Olt, mănânc cum apuc, suntem în situaţie disperată, murim de frig cu doi copilaşi. Nu avem nimic, nu pot nici să vaccinez copilul sau să chem medicul, nu ne primeşte niciun medic de familie că nu avem adresă“, mai spune el.

Singura locuinţă normală de care îşi aminteşte bărbatul au avut-o undeva în urmă cu 10 ani, pe când tatăl lui, acum colocatar cu el, lucra la mina din Baraolt, dar după ce casa lor a fost scoasă la vânzare pe atunci de IGO, nu au avut posibilitate să o cumpere şi au pierdut-o.

Şansa lor, blocul social care va fi reabilitat

Directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară, Tanko Vilmos, spune că Fekete Istvan s-a prezentat pe 30 septembrie şi la Comisia de Contestări, unde i s-a verificat dosarul, dar acesta era incomplet şi termenul pentru completare era 2 iunie.

Şansa lor, spune acesta, ar fi să-şi completeze dosarul şi să aştepte un loc la celălalt bloc social care urmează să fie reabilitat pe strada Mikes Kelemen, şi pentru care a fost depus un proiect la Alba Iulia.

„Nu ştiu ce punctaj ar fi primit dacă avea dosarul complet, se acordă sau se scad multe puncte pentru perioada de timp lucrată şi nu avea vechime în muncă. Au fost peste 170 de dosare în lucru, care sunt eligibile, şi prin repartizarea locuinţelor din acest bloc care va fi dat în folosinţă zilele acestea se rezolvă vreo 60. Alte 110 – 120 de familii rămân fără soluţie, nu e singurul din păcate care nu primeşte o soluţie pozitivă”, a spus Tanko.

În prezent toate locurile din căminele sau adăposturile sociale din oraş sunt ocupate, o speranţă şi pentru alţi solicitanţi de locuinţe sociale fiind reabilitarea celui de-al doilea bloc, unde se vor amenaja alte 60 – 70 de locuinţe.

Tanko a mai spus că prin locuinţele din cele două blocuri s-ar rezolva mare parte din problemele sociale de acest gen. Din altă perspectivă spune însă tot el, asigurarea funcţionării pentru clădirile sociale este foarte costisitoare, numai pentru Căminul Social fiind nevoie de peste 200.000 de lei din bugetul local.

O posibilă soluţie pentru această familie ar fi un container de locuit din cele achiziţionate de Primărie acum doi ani, cu aproximativ 10.000 de lei. Acestea au fost 3 la număr şi sunt amplasate în zona Orko dar numai unul este locuit. Problema în acest caz este de mentalitate a romilor, cei care nu sunt din zona aceea nedorind să se mute acolo.

Întrebat dacă unul din aceste containere nu ar putea fi mutat în alt loc, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară spune însă că acest lucru este mai greu, pentru că majoritatea terenurilor sunt private, iar în locul unde este baraca ar fi nemulţumiţi unii locuitori de la blocurile din apropiere.

„Decât să le ţinem goale ar fi o soluţie, dar nu ştiu unde să le punem”, a mai spus Tanko.

Ana Sidon

Teme articol: copii Olt locuinţe frig iarna
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.