ACTUALITATE 11 septembrie 2018

Kürtőskalács fără frontiere

de Covasna Media | 981 vizualizări

Festivalul cozonacului kürtős va fi organizat şi anul viitor

Organizatorii ediţiei a II-a a Festivalului Deliciilor Dulci au încheiat un weekend cu atmosferă plăcută şi bogat în evenimente. Festivalul a avut peste 20 de mii de vizitatori şi s-au vândut aproape 16 mii de cozonaci kürtős. La evenimentul organizat pentru a doua oară, nici de această dată nu s-a dus lipsă de delicatese, concerte şi programe pentru copii.

Clătite în supa de carne

Duminică înainte de masă, în cadrul festivalului, şapte echipe s-au întrecut pentru titlul „Cea mai bună clătită cu apă minerală”. Echipele aveau obligaţia ca la prepararea delicateselor cu umplutură dulce să folosească apă minerală neîmbuteliată din Ţinutul Secuiesc, care nu se găseşte în comerţ. Pe baza evaluării juriului, cea mai gustoasă clătită – preparată cu apă minerală de la izvorul Bedő – s-a dovedit a fi cea a celei mai tinere echipe, Miniséfek, aceasta fiind umplută cu cremă de ciocolată, nuci şi prune şi cu sos de prune. Pe locul al doilea s-a clasat echipa Mesterséfek, cu clătita preparată tot cu apă minerală de la izvorul Bedő şi cu umplutură de ciocolată şi mentă, numită „Bedő bendő” – denumire cu care, de altfel, au câştigat şi categoria denumirea creativă –, iar premiul cuvenit pentru locul trei a fost acordat echipei nr. 2 a Clubului de Tineret pentru Micfalău, pentru clătita preparată cu apa minerală „Biri” şi umplută cu magiun de prune de casă.

Potrivit redactoarei emisiunii „Székely konyha”, Jánossy Alíz, membră al juriului, clătita bună trebuie să fie foarte subţire, cu gust neutru, fără prea multă grăsime sau ulei, având o umplutură cu gust bun. „Este bine că se organizează acest concurs, pentru că clătita este a noastră, este o mâncare bună din bucătăria noastră, pe care o servim ca desert, aperitiv sau fel principal” – a spus Jánossy Alíz, potrivit căreia clătitele aromate cu pătrunjel şi piper şi tăiate în bucăţi mici sunt excelente în supa de carne.

Cozonacul kürtős, simbolul unităţii

O mare căutare a avut kürtős-ul cel mai mare al Ţinutului Secuiesc, care a fost preparat duminică după-masă – ca simbol al colaborării şi al solidarităţii dintre judeţele Covasna, Harghita şi Mureş – de către firma Oltisz şi pentru care cele trei judeţe au asigurat câte un sac de făină.

Cozonacul secuiesc, având o lungime de 230 de centimetri şi un diametru de 45-80 centimetri şi glazurat cu zahăr vanilat, a fost copt în câteva minute pe cilindrul de lemn preîncălzit, procesul de preparare al cozonacului fiind prezentat publicului în aşteptare de către Dézsi Márta, conducătorul firmei Oltisz, firmă care este producătoare de kürtős de mai bine de 20 de ani.

Kürtőskalács-ul are opt «veri» în Europa, dar acesta este un produs cu adevărat secuiesc, fiind descris şi pentru care s-au formulat reţete încă din Evul Mediu şi din epoca modernă timpurie. Primul lucru la care ne gândim când auzim cuvântul kürtős este faptul că îl iubim” – a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, în cadrul evenimentului. Acesta a adresat mulţumiri firmei Oltisz şi firmei Kovács&Kovács kalács, pentru angajamentul luat şi pentru că au preparat aceste cozonaci de dimensiuni mari, oferind un exemplu bun pentru modul în care pot contribui, în calitate de antreprenori, la popularizarea produsului şi, astfel, la promovarea Ţinutului Secuiesc. „E plăcut să vezi că şi întreprinderile consideră că este important să se implice în acest proces, deoarece, dacă mai mulţi dintre noi urmărim acelaşi obiectiv şi lucrăm împreună, atunci şi rezultatele vor fi mai palpabile. Felicitări pentru ei!” – a spus preşedintele CJ Covasna.

Anul viitor, prepararea cozonacului kürtős, care simbolizează unitatea, „îşi va extinde graniţele” şi peste zona Bârsei din judeţul Braşov şi peste judeţul Heves din Ungaria. Szabó Róbert, preşedintele Adunării Generale a judeţului Heves, a afirmat că, pe lângă faptul că vor duce renumele festivalului în Ungaria, vor contribui cu plăcere cu un sac de făină la prepararea kürtőskalács-ului Ţinutului Secuiesc, eveniment care poate va cuprinde pe viitor întregul Bazin Carpatic. „La noi kürtőskalács-ul nu se produce în cantităţi la fel de mari ca şi în Ţinutul Secuiesc, dar ne place cu atât mai mult. Ar merita să ne reflectăm asupra modului în care am putea cupla cozonacul secuiesc şi renumitul nostru vin Egri bikaver” – a mai adăugat acesta.

„Şi judeţul Mureş se poate mândri pe drept cu producători de cozonac kürtős, deşi la acest eveniment au participat doar două echipe, am convingerea că la anul mult mai mulţi reprezentanţi ai acestora vor participa la acest eveniment gastronomic excepţional” – a evidenţiat Kovács Levente, reprezentantul CJ Mureş, potrivit căruia faptul că kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc a fost preparat din trei feluri de făină, reprezintă încă un exemplu care ilustrează că gândim împreună nu doar în ceea ce priveşte tradiţiile, ci şi atunci când este vorba de gastronomia noastră.

Potrivit consilierului CJ Harghita, Becze István, producerea kürtős-ului asigură un mijloc de trai pentru mai multe sute de familii, mulţi sunt cei care produc delicatese de calitate superioară, ceea ce este demonstrat de faptul că, la festivalul din Sfântu Gheorghe, titlul „Kürtőskalács-ul Anului” a fost câştigat, atât anul trecut, cât şi anul acesta de o echipă din judeţul Harghita. Se bucură pentru faptul că, mulţumită fermierilor din Ciucul de Jos, au putut contribui şi ei la realizarea comună a cozonacului kürtős.

Kürtőskalács-ul creativ

La categoria kürtőskalács preparat în mod creativ, echipele au surprins juriul cu numeroase variante ale kürtős-ului, adevărate „poeme culinare”, cum ar fi: kürtős gerbera, kürtős zserbo, creativ cu adevărat secuiesc, kürtős cu zmeură şi ciocolată, kürtős cu piept de raţă şi ananas, kürtős (variantă dulce) cu pate de iepure, kürtős (variantă sărată) cu umplutură de ciuperci, kürtős cu cremă de vanilie, kürtős cu Gummibär, kürtős cu mere şi nucă prăjită şi scorţişoară, kürtős diabetic, kürtős cu fructe, budincă de ciocolată şi cu frişcă, kürtős cu ciocolată şi cocos (bounty). Cel mai inovativ produs s-a dovedit a fi kürtős-ul secuiesc îndrăgostit care a fost preparat de Simon Aranka Tünde şi echipa sa (din Sântionlunca) şi care au câştigat 500 kg de zahăr oferit de ATA Plast SRL, respectiv au primit din partea Autoguvernării judeţului Heves o invitaţie la Festivalul recoltei din Eger (Ungaria).

Juriul de specialitate a premiat, de asemenea, cel mai creativ şi cel mai frumos stand al festivalului, iar de premiul acordat la această categorie şi oferit de Magazinul de dulciuri Orka a beneficiat firma Marcsi Kurtoshaz din Lupeni, pentru mica căsuţă specială, cu ornament care imită lemnul sculptat.

În ultima zi a festivalului, organizatorii au pregătit un program colorat, au evoluat fanfara Vallató din Bixad, Ansamblul de dans popular Százlábú, iar cei mici au avut prilejul să participe la activităţi interactive care s-a desfăşurat sub genericul „De la izvor până la ulcior”, respectiv la concertul pentru copii susţinut de formaţia Bóbita. Seara s-a încheiat cu concertul formaţiei Piramis.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

10 septembrie 2018

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.