Jurnal de turneu: Osonó în Thailanda – S-a realizat decorul
Membrii Trupei de Teatru Osonó din Sfântu Gheorghe se pergătesc din ce în ce mai intens, atât fizic cât şi mental, pentru spectacolul ce va avea loc vineri, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Pathumthani. Posibilități există în acest sens, întrucât Campusul Universității Asiei de Est, unde sunt cazați tinerii cavăsneni, este situat pe o suprafață atât de mare, încât miile de studenți sunt transportați dintr-o parte în alta cu o linie de autobuz internă.
Fazakas Misi, conducătorul grupului, a constatat cu satisfacție că decorul din tuburi metalice al trupei este aproape gata. Practic nu se potriveşte nicio măsură cu acelea care au fost transmise organizatorilor, dar situația se poate corecta în zilele rămase până la spectacol.
Spectacolele sunt organizate în continuare în mijlocul pădurii, într-un templu de călugări. Deşi efortul organizatorilor de a oferi mâncare cât de cât europeană a fost unul mare (un observator avizat poate recunoaşte până la 3-4 feluri din cele douăzeci oferite), pentru Pap Nora, din Ghelința, există până acum un singur punct fix din meniu: pâinea cu gem. Ea a declarat că îi place liniştea ce se degajă aici, atât din oameni, cât şi din mediul înconjurător.
Györgybíró Emese, din Catalina, este impresionată de efortul cu totul deosebit depus de organizatori, la care 90 la sută dintre voluntari n-au împlinit 18 ani, şi care cu respect, în linişte şi cu profesionalism îşi fac datoria, pentru a satisface cerințele unui festival internațional de teatru.
De altfel, Festivalul se aprope de ultima linie dreaptă, din punctul de vedere al trupei Osonó. Tinerii din Sfântu Gheorghe vor susține reprezentația oficială vineri seară. Va fi interesant de urmărit reacția publicului, deoarece spectacolele locale matinale par oarecum naive, deşi tocmai bune pentru ca publicul, ce se schimbă cu sutele de la un spectacol la altul, să se distreze de minune.
Este evidentă dorința organizatorilor de a restabili prestigiul de altădată al teatrului thailandez. Se speră ca măcar parte din aceşti tineri să rămână alături de teatru chiar împotriva forței de absorbție a cinematografelor, şi să urmarească şi să înțeleagă piese mai serioase şi mai prestigioase.
Trupele de peste hotare au tocmai această menire. Ei prezintă câte un spectacol separat pentru o parte special aleasă din auditoriul local. Mai mult, se urmăreşte ca aceştia să aibă încă o dată ocazia să urmărească spectacolul. Cum în sala în care va fi spectacolul echipei din Sfântu Gheorghe nu vor încăpea mai mult de 120150 de spectatori, se poate întâmpla ca să fie nevoie de câte două reprezentații, înainte şi după masă, din „Fragmente din Povestea Rătăcirii“.
Membrii trupei aşteaptă spectacolul cu sentimente diferite. Daragics Bernadett, din Bodoc, este singura care a evoluat în toate cele 254 de reprezentații de până acum. Ea declară că piesa deja face parte din personalitatea ei. De cealaltă parte se situează Ráduly Réka, din Zagon, care înainte de Thailanda a jucat numai în şapte spectacole. Speră ca, trecând peste detaliile tehnice, de acum înainte să poată să introducă în spectacol şi latura sentimentală.
Érdely András