ACTUALITATE 3 septembrie 2019

Județul Covasna vrea să facă bani din piatră seacă, la propriu

de Covasna Media | 2780 vizualizări

Autoritățile județene vor să cumpere o carieră de piatră de la Malnaș 

Consiliul Județean Covasna a început procedurile pentru achiziționarea, prin firma Drumuri și Poduri Covasna, a unei cariere de piatră din comuna Malnaș. Pe lângă crearea de noi locuri de muncă, autoritățile au în vedere folosirea pietrei pentru lucrările derulate de Drumuri și Poduri Covasna, dar și vânzarea de materie primă. 

Am deschis posibilitatea unei mari investiții pentru firma noastră, unde suntem 100% acționari, și anume Drumuri și Poduri Covasna. Este o diferență de mentalitate și de expresie de altfel între politicienii din București și cei din județul Covasna. Dacă ei cheltuiesc banii publici, noi îi folosim. Asta înseamnă că este și o mentalitate de a fi gospodar bun”, a spus luni, 2 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, ca un preambul în motivarea deciziei adoptate în ședința din 30 august, de a majora capitalul social al companiei SC Drumuri și Poduri Covasna, în vederea realizării unor investiții majore. 

Am aprobat majorarea capitalului social deținut de către județul Covasna în societatea comercială Drumuri și Poduri, prin aport în numerar cu 66,5 milioane de lei, ca sursă de finanțare pentru investiții majore. Și aceste investiții sunt de trei tipuri: 1) achiziționarea unei cariere de piatră în localitatea Malnaș-Băi, 2) modernizarea liniei tehnologice pentru funcționarea acestei cariere și 3) modernizarea tehnologiei prin cumpărarea unei stații noi-nouțe de asfaltare. Prin această investiție, în primul și în primul rând vrem să fim proprietarii unui business care aduce nu numai material prim pentru activitatea de construcții Drumuri și Poduri, ci și pentru comercializarea pietrei scoase din această carieră. Desigur, vrem să dezvoltăm aria de activitate a societății noastre și vom crea și locuri de muncă pentru covăsneni. De altfel, în momentul de față lucrează 70 de oameni la Drumuri și Poduri și, dacă nu mă înșel, 15 oameni la această carieră. Intenționăm să dublăm și capacitatea și volumul de lucru și locurile de muncă”, a declarat președintele Consiliului Județean. 

Următorul pas după majorarea capitalului social 

Hotărârea adoptată vineri, de a majora capitalul social la compania Drumuri și Poduri este doar un pas în procesul achiziționării carierei. 

Următorul pas va fi pe data de 6 septembrie, când am convocat ședința ordinară pentru luna septembrie, prin care intenționăm să adoptăm bugetul modificat al societății noastre, după care se va trece la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu acele persoane care sunt proprietari momentan nu numai pentru cariera respectivă, ci și pentru toate autorizațiile respective și toate contractele comerciale în derulare la această carieră”, a mai explicat Tamás Sándor. 

Președintele Consiliului Județean a spus și că în ceea ce privește actualii proprietari ai carierei situația este complicată, în sensul că aceasta este deținută atât de persoane fizice, cât și juridice din județul Brașov, „cu care societatea noastră Drumuri și Poduri a avut discuții”. 

Ideea de achiziționare a carierei de piatră a venit către Consiliul Județean în primăvara anului trecut de la proprietarii locului, potrivit directorului general al societății Drumuri și Poduri Covasna, Török Sándor.  

Din punctul de vedere al societății e un lucru pozitiv. Drumuri și Poduri folosește sorturile de andezit ca materie primă de bază, (...) iar în prezent, cumpărăm aceste materiale. Pe când în carieră, o să le producem noi. Controlat și corelat, procesul de producție și cariera, o să producem noi materialele de care avem nevoie pentru realizarea infrastructurilor. Avem în plan și achiziționarea unei stații de preparat mixturi. Astfel o să reducem cheltuielile”, ne-a declarat Török Sándor.  

Alocarea celor pentru 60 de milioane de lei se va face eșalonat 

Tamás Sándor a mai explicat luni și că alocarea celor 66,5 milioane de lei, capitalul social al companiei, se va face eșalonat pe o perioadă de trei ani, 2019 – 2021. 

Societatea ne-a prezentat deja un proiect de modificare de buget prin care a inclus acești bani, apoi a convocat adunarea acționarilor, a convocat conducerea societății, au discutat și au programat bugetul, iar nouă, Consiliului Județean ne-au prezentat bugetul modificat, despre care vom discuta săptămâna aceasta. Apoi societatea va merge la un notar public și va încheia, sper eu cât mai rapid, un contract de vânzare-cumpărare”, a spus Tamás Sándor. 

În prezent, pe lângă cariera care va intra în proprietatea Consiliului Județean, la Malnaș mai sunt încă două cariere funcționale, conform informațiilor deținute de managerul Drumuri și Poduri. 

În anul 1896 a fost pusă în funcțiune prima cariera de piatră de pe lângă Malnaș, iar în anul 1934 cea de-a doua, care a asigurat locuri de muncă pentru mai mult de 100 de oameni, potrivit site-ului Primăriei Malnaș. De aici s-au extras roci de andezit, folosite în construcții.

Sursa foto: www.cariera-piatra.ro, Cariera Botos din Malnaș. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.