ACTUALITATE 12 septembrie 2018

Județul Covasna scapă de gunoaie prin cea mai mare mișcare civică din lume

de Covasna Media | 2000 vizualizări

Peste 3.600 de voluntari covăsneni sunt așteptați să ia parte la ediția din acest an a Let`s Do It, România!

Albiile mai multor râuri și alte zone cu probleme din județul Covasna vor fi igienizate și ecologizate sâmbătă, 15 septembrie, în cadrul Zilei de Curățenie Globală, acțiune înscrisă în cea mai mare mișcare civică din lume. Până marți la prânz, peste 1.500 de voluntari din peste 20 de localități covăsnene s-au înscris în campania inițiată la nivel național de Let`s Do It, România!, iar înscrierile sunt deschise până vineri inclusiv.

Coordonatorii județeni ai campaniei au precizat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că în urmă cu doi ani aproape 3.600 de voluntari covăsneni au luat parte la o acțiune similară, însă, susțin aceștia, anul acesta se așteaptă depășirea acestei cifre.

„Noi ne așteptăm la cifre mai mari anul acesta. Eu zic că până la finalul săptămânii reușim. Chiar azi s-au înscris mai mult de 500 de persoane. Eu zic că acum au început oamenii să se mobilizeze. Am auzit că deja sunt școli care se organizează”, a declarat marți, pentru Observatorul de Covasna, reprezentanta Let`s do it Romania în județul Covasna, Grüman Éva.

„Cred că această acțiune are ca scop o schimbare reală de comportament. Cu o floare nu se face primăvară, dar cu mai multe poate. De aceea am rugămintea să participăm cât mai mulți la această acțiune. Bineînțeles că într-o zi nu o să curățăm lumea de deșeuri, dar numai așa putem da un mesaj către populație, adică de schimbare de mentalitate, de a ne schimba modul de viață și de a încerca să avem o contribuție la o acțiune la un nivel global”, a spus, în cadrul conferinței de presă de marți, consilierul din departamentul de Gestiunea Deșeurilor de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Bartha Ibolya.

În program sunt înscrise deja mai multe localități din județ, printre care Sfântu Gheorghe, Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc sau Sita Buzăului.

„Cu activitatea aceasta mai mult mergem spre educarea oamenilor și a participanților. În teorie putem să învățăm cum să strângem selectiv gunoiul și cum ar trebui să ne trăim viața de zi cu zi, dar e important să vedem ce înseamnă acest lucru și în practică. Iar asta e o practică destul de bună. Poate că așa, de luni sau chiar de duminică se vor gândi puțin altfel. Eu zic că este o acțiune chiar foarte benefică și educativă. 80% dintre cei care participă sunt copii și tineri, iar noi la ei trebuie să ne gândim dacă vrem să avem un viitor mai bun sau altfel”, a mai declarat Grüman Éva.

Aceeași idee, a implicării active a tinerilor, o susține și directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Management al Deșeurilor (ADI SIMD) Covasna, Ambrus József, care subliniază că această campanie îi vizează în special pe copii și tineri, care s-au dovedit, în nenumărate rânduri mai receptivi la mesajele ecologice.

„Noi participăm la absolut toate acele mișcări și campanii în care putem să facem un pas înainte. Or, Let`s Do It este un pas înainte, și nu neapărat pentru faptul că vom curăța câteva albii de râuri și margini de pădure. Și asta contează, dar contează mai ales faptul că oamenii vor ieși și își vor da seama în ce mediu trăim, de ce trebuie să avem grijă”, a spus acesta, pentru Observatorul de Covasna.

Listă lungă de parteneri covăsneni

De asemenea, directorul ADI SMID Covasna a punctat că toate cele 4 firme de salubritate din județul Covasna sunt partenere în proiect, cât și S.C. ECO Bihor, administratorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Leț.

„Se va strânge o cantitate importantă de deșeuri și e important ca aceasta să nu ajungă înapoi în natură, ci să fie luată și transportată gratuit”, a mai spus Ambrus József.

În rândul partenerilor s-au înscris și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Garda de Mediu Covasna, Consiliul Județean Covasna, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, dar și zeci de primării și școli covăsnene, într-o mobilizare fără precedent.

Rezultate îmbucurătoare în gestionarea deșeurilor din județul Covasna

Județul Covasna este, potrivit statisticilor, de partea celor care au rezultate lăudabile în colectarea și reciclarea deșeurilor la nivel național, însă e loc de mai bine, spun coordonatorii campaniei, care îndeamnă locuitorii județului să se implice în continuare activ.

„Eu vreau să le mulțumesc locuitorilor județului Covasna pentru că avem niște rezultate fantastice. În mediul rural s-a ajuns la o rată de colectare a deșeului selectiv de la 1% până la 15 – 16%. În sfârșit, locuitorii de la sate nu mai aruncă așa de mult deșeu biodegradabil, adică fân, iarbă sau crengi, ci s-a început compostarea individuală. (...) Dacă în 2017 am depus în groapa de la Brașov 50.000 de tone de deșeuri, anul ăsta preconizăm că o să fie undeva între 38.000 – 39.000 de tone. Asta înseamnă o deviere de 12.000 de tone, din care avem deviere către stația de sortare, către biodegradabile și o anumită cantitate de compostare individuală. Vreau, de asemenea, să le mulțumesc locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe sau Târgu Secuiesc.  Acolo s-a introdus a treia fracție, adică din fața casei se iau trei tipuri de deșeuri: municipal, biodegradabil și selectiv. Rezultatele se văd. Dorim în continuare să conștientizăm că gestiunea deșeurilor este mai simplă decât credem”, a punctat Ambrus József.

La Sfântu Gheorghe, întâlnirea are loc în Piața Centrală

În cadrul Zilei Mondiale de Curățenie, de sâmbătă, 15 septembrie, voluntarii de la Sfântu Gheorghe se vor întâlni în zona Parcului Central din oraș, începând cu ora 09:00. Aici, participanții vor primi mănuși și saci menajeri și vor porni pe 7 trasee alese spre a fi curățate. Printre acestea se numără malurile Râului Olt, pârâul Debren, dar și alte trasee spre Șugaș Băi, Vâlcele și Őrkő.

Let`s Do It, Romania! este cel mai mare proiect de implicare socială desfășurat în Romania, care a reușit să mobilizeze peste 1.400.000 de voluntari în cele 5 Zile de Curățenie Națională desfășurate începând cu anul 2010.  

Anul acesta, pe 15 septembrie va avea loc Ziua de Curățenie Națională și Globală Let`s Do It, Romania!. La nivel internațional, 150 de țări se unesc în cea mai mare mișcare civică – World Cleanup Day. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate, iar pentru a obține acest țel, în România, Let`s Do It, Romania! își propune să mobilizeze un milion de voluntari.

Înscrierea pentru Ziua de Curățenie Națională se face pe www.letsdoitromania.ro.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.