Județul Covasna a sărbătorit Ziua Eroilor
Zeci sau poate sute de jerbe de flori au fost depuse joi, de ziua Înălțării Domnului, la monumentele închinate eroilor neamului românesc din aproape tot județul Covasna. Paradele militare și discursurile comemorative au completat, la fel ca în fiecare an, tabloul sărbătorii de Ziua Eroilor.
Activități de comemorare au avut loc la Monumentele Ostașilor Români din Sfântu Gheorghe, Covasna, Zăbala, Aita Seacă, la Troiţa Eroilor Neamului din incinta bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din Târgu Secuiesc, Cimitirul Eroilor din Brețcu, din Doboli de Jos și Araci, Monumentele Eroilor din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani, la Monumentul Eroilor Jandarmi din Aita Mare, dar și la Monumentul Locotenentului Păiş David din Sfântu Gheorghe.
Prefectul județului Covasna a transmis celor prezenți la ceremoniile la care a fost prezent cuvântul mesajul primului ministru Sorin Grindeanu: „Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru a-și apăra credința și pământul. Dacă avem astăzi o patrie, o casă, o familie dragă pentru care nu ne temem că o vom pierde, aceste lucruri se datorează în primul rând acelor oameni bravi. (...) Dar eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul pentru patrie. Îi consider eroi și pe veteranii noștri, o mână de oameni care mai sunt în viață acum, și care plătesc încă, în fiecare zi, în conștiință și în vise, pentru ororile cărora le-au fost martori în cel de-Al Doilea Război Mondial. Respect, dragi veterani, și să ne bucurăm multă vreme de acum încolo de dumneavoastră!”.
„Ție, Erou al României, care te-ai jertfit pentru veșnicia Țării și pentru onoarea armatei române, îți deschidem larg porțile inimii și îți aprindem în suflet candela recunoștinței. Tu ai făcut saltul în brațele morții spre a-i înălța pavăză de neclintit în calea dușmanilor. (...) Astăzi, numele tău stă scris la loc de cinste, fără nicio discriminare, pe frontispiciul monumentelor, pe tablourile de onoare din incinta unităților militare, pe troițele de la răspântia drumurilor, pe crucile înnegrit de vreme din cimitire, dar mai ales în inimile celor ce te-au cunoscut și prețuit. (...) Odihnește-te în pace, brav erou al României”, a rostit în fața celor prezenți în fața Catedralei din Întorsura Buzăului, președintele Asociației Județene „Cultul Eroilor” din Covasna, col. (r.) Ioachim Grigorescu.
„Aș numi această zi ca ziua recunoștinței, căci gândesc că avem obligația să mulțumim măcar o dată pe an, într-o zi anume, celor care au clădit această țară. Drumul către astăzi al neamului nostru și către această Românie pe care astăzi o iubim, o slujim și ne oferă tot ceea ce ne dorim, s-a construit cu multă jertfă. Gândesc că facem prea puțin, ba mulți dintre noi nu fac nimic, pentru cei care au dat jertfa supremă. (...) Să nu ni se pară niciodată că am făcut prea mult pentru cei care au pus totul pentru neam. Poate nu au făcut-o întotdeauna cu zâmbetul pe buze, pentru că asta este natura umană, dar au făcut-o. Ne-au lăsat o țară pe care să o iubim și să o apărăm”, a spus în luarea sa de cuvânt și primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.
Adevărați eroi, care au luptat în război, prezenți la ceremonii
Adevărații eroi sunt cei care au renunțat la tot, la familie, prieteni și la acasă și au plecat pe frontul de luptă, mânați de dorința de a oferi țării un viitor frumos. Doi astfel de eroi, veterani de război, au fost joi la ceremonia de Ziua Eroilor de la Întorsura Buzăului. Este vorba despre Mircea Crăciun, în vârstă de 95 de ani și Constantin Prundaru, de 97 de ani, care s-au bucurat din primul și până în ultimul moment de frumoasa ceremonie.
„Pentru noi e o zi însemnată. A fost foarte frumos”, ne-a spus Mircea Crăciun. „E o amintire extrem de frumoasă”, ne-a împărtășit emoționat și Constantin Prundaru.
Cei doi veterani de război își aduc aminte cu luciditate de greutățile înfruntate în timpul războiului, multe dintre acestea resimțindu-se chiar și după zeci de ani.
„Am fost în munții Tatra. Am o amintire foarte vie de acolo pentru că și acum mă doare șoldul de la cât am dormit în zăpadă în munți”, a spus cu hotărâre în glasul său puțin tremurat, Constantin Prundaru.
Întrebați ce și-ar dori de la tinerii din ziua de azi, Mircea Crăciun a spus cu tristețe în glas: „Cel puțin să arate recunoștința pentru cei care au luptat în războaie. De multe ori nici bună ziua pe stradă nu primim”.
Ziua Eroilor este o sărbătoare națională a poporului român, marcată în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, marea sărbătoare creștină a înălțării la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Această sărbătoare este organizată în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.