ACTUALITATE 21 februarie 2019

Județul Covasna demarează două inițiative de înfrățire

de Iulia Drăghici - Taraș | 668 vizualizări

Raionul Cimișlia și Tirolul de Sud sunt viitorii „frați”

Județul Covasna vrea să își facă, oficial, încă doi frați. Este vorba despre Raionul Cimișlia din Republica Moldova și despre Tirolul de Sud din Italia. Dacă în cazul primei propuneri, procedurile întârzie din cauza unor întâmplări demne de  „O Scrisoare Pierdută”, înfrățirea cu Tirolul de Sud pare să meargă ca pe roate. Consiliul Județean Covasna găzduiește joi, 21 februarie, o conferință la care invitat principal este chiar guvernatorul adjunct al Guvernul Autonom al Provinciei Bolzano, Tirolul de Sud (Italia), Daniel Alfreider.

Invitație către Raionul Cimișlia, pierdută prin Poștă

În decembrie, Consiliul Județean Covasna a transmis, prin Poștă, o invitație oficială pentru autoritățile din Raionul Cimișlia, pentru a lua parte la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale, din ianuarie și pentru a discuta obiective legate de înfrățire, însă plicul s-a rătăcit pe drum.

S-a trimis invitația prin Poștă, înainte de Crăciunul nostru. Au fost câteva zile libere la Poșta Română, apoi au prins zile libere la sărbătorile pe stil vechi și nu a ajuns scrisoarea. S-a pierdut pe drum. În toamnă, la Consiliul Județean Covasna a venit o invitație din partea lor și am fost acolo, o delegație, când am avut câteva discuții preliminare. De ce e importantă această înfrățire? Pentru că sunt foarte multe înfrățiri în Vestul României, în Ungaria. Prin anii 2000 a mai fost un acord de parteneriat cu un Raion din Republica Moldova, dar s-a pierdut, probabil s-a schimbat conducerea, nu s-a mai ținut legătura. Și mi se pare oarecum normal să ținem legătura cu frații noștri de peste Prut”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, consilierul județean Florentina Teacă.

Proiectul care prevede propunerea de înfrățire și care a fost adoptat miercuri a fost întocmit de consilierii județeni din PSD și PNL.

„Acum o să reluăm această invitație din partea noastră, către ei, să vină să ne cunoaștem, să vedem câteva obiective care sunt comune, paliere de deschidere și atunci o să inițiem la Ministerul de Externe (n.red. inițiativa de înfrățire), pentru că procedura așa ne cere”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor.

Bunele practici din Tirolul de Sud, diseminate la Consiliul Județean

Pe lista „fraților” prin contract ai Județului Covasna va figura în curând și Tirolul de Sud din Italia, celebra regiune recunoscută și apreciată pentru armonia dintre popoarele conlocuitoare.

Este arhicunoscută experiența lor în ceea ce înseamnă armonia dintre trei popoare, adică dintre italieni, germani și ladini și faptul că după ce au dobândit autonomia teritorială au rezolvat două probleme foarte interesante și foarte sensibile: pacea interetnică și dezvoltarea economică. (...) Au o experiență vastă în ceea ce înseamnă agricultura, cooperativa și turismul și desigur vrem ca pe parcurs să putem organiza schimburi de experiență între fermierii de la noi cu fermierii de la ei și să vedem, să implementăm câteva măsuri care o să aducă bunăstare, credem noi, județului Covasna”, ne-a mai declarat președintele CJ Covasna.

Tamás Sándor a punctat de asemenea că ideea acestei înfrățiri a început să prindă contur de anul trecut, când la Sfântu Gheorghe a fost prezent un invitat din Tirolul de Sud, care le-a prezentat conducătorilor județului bune practici în colaborarea între fermieri. Atunci au debutat discuțiile, care vor fi aduse cu încă un pas înainte joi, 21 februarie, în cadrul unei conferințe la care va fi prezent guvernatorul adjunct al Guvernul Autonom al Provinciei Bolzano, Tirolul de Sud (Italia), Daniel Alfreider.

Activitatea va avea loc în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Covasna, începând cu ora 09:00. Evenimentul este unul deschis publicului, astfel încât toți cei interesați pot lua parte.

Aici se vor discuta teme precum „Parteneriatul regiunilor europene locuite de minorități etnice”, „Tirolul de Sud - Model pentru cooperare între majoritate-minoritate” și de asemenea se va semna o Declarație de intenție pentru elaborarea unui Acord Comun de Cooperare între Tirolul de Sud și județele Covasna, Harghita, Mureș.

Participarea și-au anunțat-o și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba și președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc.

Evenimentul se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.