ACTUALITATE 24 mai 2016

Judeţul Covasna are un sistem de management al deşeurilor la standarde europene

de Iulia Drăghici - Taraș | 1538 vizualizări

Lucrările la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Covasna au ajuns la final. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, proiectul, în valoare totală de 82 de milioane de lei, este cel mai mare implementat de instituţie în ultimii 25 de ani.

„Covăsnenii produc anual 45-50.000 tone de deşeuri. Procesul de ecologizare a durat circa 8-9 de ani de zile. După încheierea contractelor, valoarea totală a proiectului a ajuns la 82 milioane lei. Pot să spun că acesta este cel mai mare proiect implementat de Consiliul Judeţean Covasna în ultimii 25 de ani”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, programul de ecologizare a avut trei componente majore: închiderea celor patru depozite urbane neconforme (la Întorsura Buzăului, Chiuruş-Covasna, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc), construirea noului centru de depozitare a deşeurilor la Leţ şi achiziţionarea de utilaje noi în valoare de 12 milioane de lei.

„Aportul Consiliului Judeţean Covasna a fost de peste 2 milioane de euro, iar din suma totală acest lucru înseamnă 11,5%. Aş vrea să evidenţiez că din totalul de 45 de unităţi administrative din judeţ, în afară de Baraolt, toate cele 44 plus Consiliul Judeţean am format în 2008 o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară care a vegheat şi va veghea în continuare această lucrare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Covasna” (ADI-SIMD Covasna), Ambrus József, a spus: „Suntem convinşi că este o lucrare de calitate pentru că am fost prezenţi la construcţie. În continuare rolul nostru este destul de bine reglementat în lege şi presupune coordonarea acestei activităţi. În momentul în care prima maşină cu deşeuri va ajunge la Moacşa, sistemul va începe să funcţioneze. Trebuie să acoperim tot judeţul. Este foarte important de precizat că cea mai mare problemă este colectarea selectivă. Până în 2020 avem de atins nişte ţinte clare şi aici avem foarte mult de lucru. În următorii ani, o mare parte din energia noastră se va duce spre creşterea conştientizării publice cu privire la ecologie şi colectarea selectivă. Teoretic avem şanse ca în scurt timp să avem şi un operator al centrului”.

„Pentru viitor ne aşteptăm la crearea de noi locuri de muncă, în ceea ce înseamnă punerea în funcţiune a uzinei, dar şi la educarea tinerelor generaţii în domeniul ecologiei”, a mai spus Tamás Sándor.

Teme articol: deşeuri Sfântu Gheorghe
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ardeleanu, 25 mai 2016
ca de obicei acest fanfaron se lauda pe banii altora uitand sa ne spuna de unde au venit 88% din fonduri si mai ales cum au crescut pretul la colectare de deseuri spre folosul clicii si rudelor celor citeste integral
lili, 25 mai 2016
Avem ceva gen Unitatea ultramoderna de tratare a arsilor de la Floreasca, aia care a costat muulte milioane de Euro, pe care au inaugurat-o de cateva ori si care NU functioneaza nici azi, zace citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.