ACTUALITATE 2 aprilie 2020

(Update) Județul Covasna ar avea confirmate 28 de cazuri de coronavirus

de Iulia Drăghici - Taraș | 9203 vizualizări

UPDATE: Sunt confirmate 34 de cazuri la nivel județean. 

Publicația „Casa Jurnalistului” a prezentat joi dimineața informații privind distribuția cazurilor de coronavirus pe județe, cu date actualizate pe 1 aprilie, ora 18:00. În județul Covasna figurează că ar fi 28 de persoane infectate cu virusul COVID-19. Cazuri active sunt 27, fiind înregistrat și decesul din 30 martie.

Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, sursa oficială, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere cu privire la aceste date.  

Spitalul Județean anunța miercuri că are 14 pacienți confirmați (printre care și șapte cadre medicale) și cinci suspecți, pentru care se așteptau rezultatele testelor. Între timp, s-a confirmat că opt cadre medicale de la SJU Sfântu Gheorghe au avut rezultat pozitiv la testul COVID-19, nu doar șapte, cum se știa până acum: cinci medici și trei asistenți medicali.

Știm, dinainte să se stopeze comunicarea la nivel local, și că cel puțin patru cazuri din județul Covasna au fost trimise la Spitalul din Cluj Napoca. Așadar, 19 cazuri confirmate 100% de autorități. Dacă sunt adevărate datele prezentate pe surse de Casa Jurnalistului, restul până la 28 s-au „pierdut” în comunicarea „strategică” de la București. 

Pe de altă parte, informațiile privind persoanele aflate în carantină și în izolare nu corespund cu cele furnizate în comunicatul de presă de miercuri de Prefectura Covasna. Casa Jurnalistului arată că 357 de covăsneni ar fi izolați la domiciliu în mod curent, iar 18 persoane în carantină. În vreme ce Prefectura arăta ieri, într-un comunicat de presă, că „la nivelul județului nostru, conform datelor de la Direcția de Sănătate Publică Covasna, se află în carantină instituționalizată 135 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 2625 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală”. 

În același timp, este de precizat și că până la această oră (2 aprilie, ora 10:50), Prefectura Covasna nu a inclus în statisticile sale publicate pe site-ul oficial cazul persoanei decedate la Spitalul Județean, confirmat ieri de la București, dar, în schimb, a publicat, după mai bine de 12 ore de când s-au dat publicității, datele cu privire la situația națională a cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus.

Publicăm acum informațiile pe care le ascunde statul român despre distribuția geografică a cazurilor de COVID-19.

Considerăm că informațiile corecte și complete contribuie la calmul și colaborarea populației. Sperăm că autoritățile vor relua publicarea oficială a acestor date.

Transparența nu e o vulnerabilitate, ci baza încrederii între stat și cetățean”, arată publicația Casa Jurnalistului.

Aceeași sursă arată că cele mai multe cazuri ar fi la Suceava (665), București+Ilfov (539), Constanța (111), Arad (110), Brașov (105), Timișoara (98), Neamț (94), Cluj (90).

Informațiile detaliate au fost obținute de jurnalistul independent Victor Ilie, care le-a pus la dispoziția presei locale.  

Link pentru a vedea situația în toate județele țării: https://bit.ly/39Aq9NL

Între timp, nici sursele oficiale de la nivel național nu au ieșit public să dezmintă sau să aprobe datele publicate de Casa Jurnalistului. 

Vom reveni cu actualizare, informații oficiale, dacă va fi cazul, când autoritățile județene din Covasna vor dori să comunice cu cetățenii. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.