ACTUALITATE 24 martie 2022

ITM Covasna: 20 de sancțiuni după verificări la benzinării

de Diana Pantelimon | 1687 vizualizări

Dintre acestea, 18 au fost avertismente

Un număr de 14 controale în domeniul securității și sănătății  în muncă în stațiile de distribuție a carburanților auto au fost efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Covasna luna aceasta. În urma acestora au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, dintre care 18 avertismente și 2 amenzi în valoare de 4000 lei. Totodată, s-au dispus 20 de măsuri cu termene ferme de remediere.

În perioada 10 - 16 martie a.c. Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna a desfășurat o campanie de verificare a angajatorilor care își desfășoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto. S-a urmărit astfel dacă sunt respectate cerințele minime pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, dar și prevederile legale privind contractele individuale de muncă.

Conform unui comunicat de presă al ITM Covasna, printre principalele deficiențe constatate au fost: „lipsa autorizației de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, lipsa semnalizărilor de securitate și sănătate în muncă, inclusiv pentru locurile de muncă unde pot apărea atmosfere explozive, lipsa evidenței zonelor cu risc ridicat și specific, nu s-au asigurat sortimente de EIP  din materiale care nu produc descărcări electrostatice, nu a fost transmisă la ITM Covasna notificarea privind substanțele chimice periculoase utilizate, lucrătorii nu au acces la fișele cu date de securitate (FDS), documentul privind protecția la explozii nu este actualizat, nu a fost desemnată persoana responsabilă cu acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor, închidere rastel butelii inadecvată, lipsa tematică de instruire adecvată și corespunzătoare activității desfășurate.“

În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă în cadrul stațiilor de carburanți auto, inspectorii de muncă din cadrul ITM Covasna  au efectuat un număr de 11 controale, la firme cu un total de 343 contracte individuale de muncă, din care 7 contracte încheiate cu timp parțial în urma cărora a fost aplicată 1 sancțiune contravențională. De asemenea,  în urma controalelor efectuate s-au dispus 8 măsuri cu termene ferme de remediere.

Principalele deficiențe constatate au fost: „neeliberare adeverință de vechime, nerespectare termen preaviz în cazul concedierii, evidența separată a sporurilor în statul de plată, transmitere modificare nume salariat în REGES, CIM cu timp parțial nu conține repartizarea programului de lucru, nu s-au stabilit criteriile de evaluare a performanțelor profesionale, nu se ține evidența timpului de muncă, lipsă oră începere - oră sfârșit, nu a fost efectuată programarea concediului de odihnă pentru anul 2022.“ 

„Această campanie națională a fost coordonată, la nivel național, de către inspectorul general de stat, domnul Dantes Nicolae Bratu și a vizat toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat și mixt), care efectuează activități de distribuție a carburanților pentru autovehicule“, a transmis inspectorul șef al ITM Covasna, Ördög Lajos.

Controalele au început imediat după isteria din benzinării, din 9 martie a.c., când stațiile de carburanți au fost luate cu asalt de șoferii temători că prețurile la combustibil ar urma să explodeze. Și în județul Covasna au fost atunci locații unde s-au format cozi cu zeci de mașini. A fost nevoie de sprijinul polițiștilor de la rutieră pentru fluidizarea traficului și prevenirea oricăror evenimente negative.

Sursă foto: Digi24.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.