ACTUALITATE 10 mai 2018

FOTO/VIDEO Istoria lui 9 Mai, trăită pe viu de cei 1000 de elevi de la CNMV

de Iulia Drăghici - Taraș | 5578 vizualizări

Un flashmob inedit a dus celebrarea Zilei independenței de la Sfântu Gheorghe la un alt nivel

Ca la un semn, ploaia torențială de miercuri dimineața s-a oprit când sutele de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, îmbrăcați în straie populare românești, cu cocarde la purtător și cu steaguri tricolore în mână, au ieșit în curtea școlii pentru a celebra, printr-un eveniment inedit, anunțat și mult-așteptat, ziua de 9 Mai.

Tripla sărbătoare de miercuri, în care s-a marcat „Ziua Independenței de Stat a României”, „Ziua Victoriei Împotriva Fascismului” și „Ziua Europei” a fost așezată la loc de cinste de colectivul CNMV, care s-a întrecut pe sine cu un eveniment ce va rămâne, cu siguranță, în analele instituției.

Puțin înainte de ora 11:00, școala a fost de-a binelea evacuată pentru că toți, de la mic la mare, profesori și elevi, au ieșit să celebreze împreună. Steagurile tricolore – roșu, galben și albastru au împânzit de jur împrejur gardul terenului de sport, iar alte câteva zeci, poate sute, de drapele au ajuns în rândurile elevilor de liceu, spectatori la acțiune.

Cei mici, din școala primară și gimnaziu, s-au așezat pe conturul hărții desenate pe asfaltul de pe terenul de sport și, cum au fost învățați de la repetiții, s-au luat de mână și au așteptat, unii emoționați, alții entuziasmați de-a binelea, startul.

Vrăjiți parcă de cuvintele directoarei adjuncte, profesoara de istorie Maria Băilă, harta a luat viață prin pașii mărunți ai elevilor care se țineau de mână. Și rând pe rând, cum a consemnat istoria, fiecare principat s-a unit, apoi dezlipit, lăsând în final în mișcare continuă doar conturul României Moderne.

Flashmobul s-a încheiat cu o horă a unirii, urmată de câteva momente muzicale și poetice.

În primul rând ne bucurăm enorm de mult pentru că vremea ne-a permis să ne desfăşurăm astăzi şi să ne atingem obiectivele propuse. Suntem mulțumiți de faptul că acțiunile derulate pe parcursul zilei au implicat toţi cei 1000 de elevi ai școlii și toate cadrele didactice din Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. În același timp considerăm că este foarte important ca elevii să fie conştienți de importanța acestor evenimente istorice, dar și învățați să celebreze aceste momente, astfel încât să poată transmite mai departe elementele de identitate națională. Suntem convinşi că această zi va rămâne vie în memoria elevilor noștri pentru o bună perioadă de timp şi nu vor uita semnificaţia acestor zile.

Conducerea școlii mulțumeşte tuturor colaboratorilor şi cadrelor didactice pentru implicare, dar şi elevilor pentru seriozitatea şi decenţa cu care au participat la sărbătorirea zilei independenţei României”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, directoarea adjunctă a Colegiului, principalul coordonator al activității, Maria Băilă.

După ce s-au încheiat activitățile de la terenul de sport, CNMV a pregătit un nou moment demn de Cartea Recordurilor. Toți elevii școlii, dar și profesorii, s-au înscris într-o paradă uluitoare, care nu putea fi cuprinsă, de la un capăt la altul, cu privirea, și care a străbătut, începând de la poarta Colegiului și până la Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, tot centrul orașului, incluzând chiar și Piața Sfântu Gheorghe și Piața Centrală.

Aici, mulțimea steagurilor fluturate de elevi s-a contopit cu decorul din jurul statuii lui Mihai Viteazul, unde, începând cu ora 13:00, s-a dat startul celebrării publice, care a inclus discursuri, momente artistice, depuneri de coroane și s-a încheiat cu obișnuita paradă a gărzii de onoare.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.