ACTUALITATE 12 ianuarie 2016

IȘJ Covasna a decis numărul claselor de liceu în noul an şcolar

de Mirela Cara | 203 vizualizări

Inspectoratul Școlar Județean Covasna a informat marți într-o conferință de presă că a fost aprobat planul de școlarizare pentru clasa a VIII-a. Astfel, la nivelul judeţului Covasna în noul an școlar 2.017 absolvenți vor intra în acest plan, între care 601 absolvenți ai unor clase cu predare în limba română, restul de 1.416 fiind absolvenți de clase cu predare în limba maghiară. În total, vor fi constituite 72 de clase, dar la sfârșitul anului școlar în curs este foarte posibil să apară modificări. „Acum vorbim la nivel de planificare. Din experienţa anilor trecuţi reiese că procentele se modifică în favoarea profilului teoretic-vocațional-pedagogic”, a precizat inspectorul general școlar Kiss Imre, care a precizat că în acest moment împărțirea claselor este de 44% pentru teoretic și 56% pentru învățământul tehnic și profesional.

Inspectorul general a mai afirmat totodată că anul acesta, în premieră, mai mulţi agenți economici au trimis oferte de școlarizare profesională prin intermediul Camerei de Comerţ și Industrie Covasna. În anii precedenți, asemenea oferte veneau doar prin intermediul parteneriatelor încheiate de școli cu diferiți agenți economici. Comparativ cu anul școlar trecut, când s-au primit numai 700 de astfel de oferte, anul acesta 1.100 elevi au fost solicitați pentru practică în domenii precum comerţ, industrie textilă, industrie hotelieră, cosmetică, tâmplărie, dulgherie etc.

După absolvire, elevii care își demonstrează calitățile la locul de muncă au șanse reale să rămână la angajatorii care le-au oferit șansa de a învăţa meserie în companiile lor. De asemenea, pe lângă cei 200 de lei pe care îi primesc de la stat pentru școlarizare profesională, elevii ar putea primi și de la angajatori o sumă, drept recompensă pentru implicare și rezultate remarcabile. „Elevii au perspective și pot să își păstreze locurile de muncă, dacă vor dori și dacă angajatorii își dau seama că sunt persoane pe care se vor baza în viitor”, a mai spus inspectorul școlar general.

În ceea ce privește continuarea studiilor după absolvirea clasei a VIII-a, Kiss Imre a precizat că deși IȘJ a creat contextul pentru continuarea studiilor, mulți tineri aleg să se retragă din sistemul de învățământ după finalizarea ciclului gimnazial. „20% din absolvenții de clasa a VIII-a nu se vor regăsi la noi în județ. În prezent, deja sunt 40 de elevi care au abandonat școala, iar până la sfârșitul anului școlar, este probabil ca numărul lor să crească”, a mai spus inspectorul general, care a adăugat că planul de școlarizare va fi trimis în forma aprobată către Ministerul Educației, unde urmează a fi examinat în vederea aprobării.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.