ACTUALITATE 16 mai 2022

IPJ Covasna: controale pentru combaterea comercializării produselor din tutun și alcool către minori

de Iulia Drăghici - Taraș | 755 vizualizări

Peste 160 de operatori economici de pe raza județului Covasna au fost verificați, în perioada 2-6 mai a.c., de polițiștii din cadrul IPJ Covasna, într-o acțiune care a avut, printre altele, obiectivele de a preveni și combate comercializarea de produse din tutun și alcool către minori. Un local din Sfântu Gheorghe a fost sancționat contravențional și s-a solicitat și suspendarea activității acestuia timp de 10 zile din această cauză. 

Polițiștii de la Biroul Siguranța Școlară au constatat încălcarea prevederilor legale referitoare la servirea de băuturi alcoolice minorilor, în incinta unui local de pe raza municipiului Sfântu Gheorghe. Având în vedere aspectele constatate, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale a agentului economic pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, fiind, totodată, înaintată o informare către autoritățile competente în vederea punerii în aplicare a măsurii complementare a suspendării activității unității pentru 10 zile, potrivit prevederilor actului normativ menționat”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de IPJ Covasna. 

Aceeași sursă informează și că, în cadrul activităților desfășurate în perioada menționată, au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale în cuantum de peste 30.000 lei, privind abateri de la Legea 61/1991 (55 sancțiuni), dar au fost aplicate și patru amenzi la regimul circulației pe drumurile publice. 

IPJ Covasna mai informează și că acțiunile pe aceeași linie vor continua. 

Polițiștii vor continua să desfășoare activități similare și în perioada următoare, în scopul prevenirii acestor abateri, având în vedere în primul rând consecințele negative ale consumului de tutun și alcool de către tineri. Obiectivul acestor acțiuni este acela de a-i responsabiliza pe cei care comercializează asemenea produse, în sensul reducerii consumului în rândul minorilor, dar și conștientizarea cu privire la cadrul legal în vigoare și consecințele asupra activității operatorilor economici.

Menționăm că, pentru nerespectarea interdicției de comercializare a băuturilor alcoolice către minori, sancțiunea prevăzută de Legea 61/1991 poate fi amenda până la 500 lei și suspendarea activității localului pentru o perioadă cuprinsă între 10-30 de zile, iar pentru vânzarea de produse din tutun minorilor, sancțiunea se ridică la 10.000 lei, la constatarea primei abateri, și suspendarea activității pentru 30 zile, putând ajunge până la 20.000 de lei și sancțiunea complementară a închiderii unității în cazul repetării contravenției”, se arată în același comunicat de presă. 

La controalele de săptămâna trecută, au participat 70 de polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară, dar și de la Serviciul de Investigarea Criminalității Economice, precum și polițiști de la polițiile municipale/orășenești și secțiile de poliție rurală din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna.

Sursa foto: unsplah.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.