Ioan Rus şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor
Ioan Rus, despre românii din diaspora: „Au poate 1.500 de euro salariu. De banii ăștia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă”
Ioan Rus a demisionat din postul de ministru al Transporturilor, în urma declaraţiilor sale referitoare la românii din străinătate, urmând ca săptămâna viitoare să fie desemnat un înlocuitor. Informaţia a fost confirmată de premierul Victor Ponta şi postată şi pe contul de Facebook al acestuia.
„Regret situaţia generată de declaraţiile dlui Ioan Rus! Acesta şi-a asumat răspunderea şi mi-a prezentat demisia din funcţia de ministru! Am acceptat demisia şi săptămâna viitoare vom discuta despre înlocuitorul la acest portofoliu!”, a scris Ponta pe Facebook.
Anterior, ministrul a spus că va demisiona doar dacă situaţia o impune, deoarece trebuie să mai finalizeze procedurile legate de Master Planul pentru transport.
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că „de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.
„România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a
declarat Ioan Rus.
Joi, într-un comunicat, Rus şi-a cerut scuze „dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susţinând că intenţia sa era să semnaleze o situaţie gravă.
„Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intenţiile mele au fost de a semnala o situaţie gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am făcut referire la destrămarea familiilor şi la copiii lăsaţi în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinţii lor au plecat să muncească în alte ţări în speranţa de a-şi construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnităţii vreunei persoane prin acele declaraţii, ci doar să atrag atenţia asupra preţului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate”, susţinea ministrul în comunicatul transmis prin Biroul de presă al Ministerului Transporturilor.
El spune că, totodată, a dorit să le transmită celor plecaţi departe de casă
că, în viitorul apropiat, mulţi dintre aceştia şi-ar putea găsi un loc de muncă în ţară, pentru că ”România va avea nevoie de forţă de muncă, de specialişti în domeniul construcţiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevăzute de Master Planul General de Transport”.
Ulterior, în emisiuni televizate, Rus a afirmat că declaraţia sa despre românii din străinătate a fost „cu sens pozitiv, dar cu o licenţă nefericită” şi că se va gândi să demisioneze doar dacă acest lucru se va impune, explicând că mai trebuie să finalizeze procedurile pentru MasterPlanul de Transport.
Tot joi, PNL a cerut demisia lui Ioan Rus, spunând că aceste „este obligat să demisioneze astăzi”, în urma declaraţiilor despre românii din străinătate, şi că dacă acesta rămâne în Guvern „înseamnă că jignirile sale sunt asumate de întregul executiv şi implicit de premierul Ponta”.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, spunea, miercuri, la lansarea proiectului „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate”, că la nivel naţional sunt înregistraţi 82.339 de copii afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.
„Aproximativ 49.000 dintre ei au doar un părinte plecat, ceilalţi au ambii părinţi în străinătate. Cifra pare în descreştere, însă niciodată nu suntem siguri că toate cazurile se raportează. Pare în scădere numărul şi probabil că şi