ACTUALITATE 30 ianuarie 2019

Investiții majore din Sfântu Gheorghe, validate de Banca Mondială prin votul cetățenilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1257 vizualizări

Campania  de consultare publică „Prioritățile Orașului Tău” este deschisă până în 22 martie

Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților locale, lansează o provocare pentru locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe: să ierarhizeze proiectele pe care le consideră cele mai importante pentru comunitate. Aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice.  

„Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte. Aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună.

Ca atare, până în 22 martie, cetățenii și actorii locali din România sunt invitați să se implice civic pentru viitorul orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”, realizată în parteneriat și cu Urbanize Hub.

Cum acționăm?

Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.

La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună”, arată un comunicat de presă transmis de coordonatorii campaniei „Prioritățile Orașului Tău”, demarat sub egida Băncii Mondiale.

În ceea ce privește municipiul Sfântu Gheorghe, lista cu proiectele care urmează să fie ierarhizate este formată din: Varianta Ocolitoare Sfântu Gheorghe, Piscina din strada Vânătorilor, Complexul multifuncțional „Stadionul Mic”, Drumul Trans Regio Harghita (Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc), Construcția unui pod peste râul Olt, Autostrada A5 (Moldova) – Brașov – Bacău – Pașcani, Design Bank, Locuințe Sociale Câmpu Frumos, Reabilitare Casa Căsătoriilor, Amenajarea Lacului din Zona Gării.

„Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:

1) Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.).

2) Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședințe de județ.

3) Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse)”, mai arată același comunicat de presă.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook: Facebook.com/prioritatile.orasului.tau

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.